Мъж, успял да избяга от Северна в Южна Корея, разкрива: „Режимът много добре знае, че страната няма да участва във война“.

Парк Донгяе успява да избяга от Северна в Южна Корея преди три години. Сменил е името си и не иска да разкрие истинската си самоличност, защото се страхува за близките си в изолираната азиатска държава.

Пред „Дойче Веле“ той разказва за живота в КНДР: „След смъртта на предишния севернокорейски лидер Ким Чен-ир животът там за мен стана много по-труден. Ким Чен-ун засили още повече социалния контрол, печеленето на пари стана по-опасно. И тогава реших да избягам“.

Парк разказва, че навремето търгувал с контрабандни стоки на китайската граница. Пренасял ги във вътрешността на страната, а

в Северна Корея можеш да си купиш всичко, стига да имаш пари.

Всичко идва от Китай, споделя той и признава: „Разбира се, това е нелегално. Но аз познавах правилните хора. Ако се споразумееш добре с правилните хора, нямаш никакви проблеми. Трябва обаче да им изплащаш 40% от оборота си“.

Когато светът вижда кадри от Северна Корея те почти винаги са едни и същи – народът ликува, когато Пхенян провокира международната общност с ракети и заплашва света с атомни бомби. Изглежда сякаш народът е безусловно отдаден на своя диктатор.

Парк Донгяе обаче разказва съвсем други неща:

Повечето севернокорейци ненавиждат атомната програма.

Обикновените  хора едва свързват двата края, а тя поглъща огромни суми. Но това е официалната политика. Никой не би се осмелил да каже нещо против нея“.

Парк е категоричен, че война няма да има: „Режимът много добре знае, че страната няма да участва във война. Тогава всичко би се сринало“. Пхенян обаче никога не би признал подобно нещо. Вместо това режимът дори продължава да сипе заплахи.

Г-н Донгяе казва още, че в Северна Корея повечето хора са принудени да работят на черно, тъй като иначе парите не стигат за нищо. Те

вечно се страхуват, че могат да бъдат наказани.

Днес Парк живее в Сувон, малко градче недалеч от Сеул. Благодарение на контактите, които е успял да завърже докато се занимавал с контрабанда, Парк и съпругата му успяват да избягат от Северна до Южна Корея само за 20 дни. Там той е строителен работник и казва: „Тук ми харесва. Който е готов да работи, може да се справи. В Южна Корея никой не ти пречи“.