Американските здравни власти разрешиха употребата на първото "живо лекарство", което препрограмира кръвните клетки на пациента да търсят и премахват детската левкемия, съобщи Асошиейтед прес.

Клетъчното лечение CAR-T (химерен антигенен рецептор на Т-клетките) е мощно, но скъпо средство срещу рака на кръвта. Издалото разрешението Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата заяви, че така се преминава нова граница в медицинските иновации заради възможността да бъдат препрограмирани клетките на пациента.

"Това е изцяло нов начин за лекуване на рак", каза д-р Стивън Гръп от Детската болница във Филаделфия, приложил за първи път метода върху дете. Момиченцето тогава е било близо до смъртта, а сега от пет години няма рак.

Компанията "Новартис" обяви, че лечението струва 475 000 долара, но ще бъде безплатно, ако пациентът не покаже подобрение до един месец.

Лечението CAR-T използва техники на генната терапия не за да поправи причиняващи болест гени, а за да презареди Т-клетките на имунната система, които ракът умело избягва. Специалистите ги извличат от кръвта на пациента, препрограмират ги, така че да съдържат химерен антигенен рецептор, който открива рака, и отглеждат милиони копия. След като ги върнат в пациента, те продължават да се размножават, за да се борят с болестта месеци и години.

Първоначално терапията ще се прилага на деца болни от остра лимфобластна левкемия. В направеното клинично изпитание с 63-ма пациенти в напреднала фаза на болестта, 83% са влезли в ремисия. Засега обаче не е ясно колко трайно е лечението, а и повечето пациенти са получили тежки странични ефекти.