Таксиметров шофьор от Финландия измина 400 000 км със своята Tesla Model S за по-малко от три години, съобщава Helsingin Sanomat. За целия този пробег единственият по-сериозен проблем с американския електромобил е бил свързан с акумулатора.

Ари Ниисосеста не уточнява с каква повреда се е сблъскал. Ако се изключи тази неизправност обаче, Model S е навъртял внушителния пробег без никакви други технически проблеми.

Ако се приеме, че средният пробег с едно зареждане е бил около 400 км, батерията на "тѐслата" е издържала 1 000 цикъла на заряд/разряд. Според професора от Технологичния университет в Лапенранта Юхи Пирхонен това не е никак много.

Съвременните йон-литиеви акумулатори понасят до 15 000 цикъла, а електромоторите могат да навъртат по 10 млн. км. Tesla Motors дава осемгодишна гаранция на двигателя и акумулаторите без ограничение на пробега.

Базовата цена на Model S в Европа е €66 700. Толкова струва модификацията с 75-киловатчасови батерии, която може да измине до 490 км с едно зареждане. Топ версията излиза €127 700 и има обсег над 600 км.