Учени от Университета на Калифорния са засекли мистериозен радио сигнал от дълбокия Космос, съобщава онлайн изданието CNET. Сигналът идва от отдалечена малка галактика, която се намира на 3 млрд. светлинни години от Земята.

И преди учените са засичали подобни радио сигнали от дълбокия Космос. Те обаче са били еднократни. FRB 121102 е първият, който е засечен няколко пъти, а сега дори става още по-активен.

Първото засичане на FRB 121102 е през 2012 г. След това е засечен отново през 2015 г. Тази събота учените са използвали радио телескоп в Западна Вирджиния, за да проверят дали FRB 121102 все още е активен. Оказало се, че сигналът дори е по-активен от преди.

Наблюденията са продължили 5 часа в спектъра от 4 до 8GHz и са събрали над 400 терабайта информация. Анализът на данните показва, че само за този период са засечени 15 нови пулсации.

Макар да е ясен регионът, от който произлиза сигнала, остава мистерия какъв точно е неговият източник. Вишал Гажар, който е ръководител на експеримента, коментира, че не се изключва нито един вариант. Все пак, най-малко вероятно е сигналът да се поражда от сблъсък на черни дупки. Възможно е сигналът да идва от извънземна цивилизация, но според учените най-вероятният източник е пулсар.

Освен това трябва да се има предвид, че макар тук на Земята да отчитаме активизиране на сигнала, той реално е произлязъл още, когато тук животът е бил едноклетъчен и е чак сега стига до планетата. Каквото и да е събитието или източникът на сигнала, то е отминало преди 3 млрд. години.