Един от най-ценните кадри на Facebook, Майкъл Саймън, напусна поста си в най-голямата социална мрежа, за да продължи кариерата си в друг технологичен гигант – Google. 

Facebook наема Саймън на стаж, когато той е едва на 17, а година по-късно го назначава на пълен работен ден. Сега, седмица след като навърши 21 години, смятаният за вундеркинд млад мъж напуска първата си работа. 

Той работеше като продуктов мениджър и бе зает с това да помага на лидера в социалната медии да разбере как неговото  поколение използва телефоните си. Задачата му е била да съветва в процеса по разработването на експериментални продукти за тийнейджъри и да подпомага ръководителите да вникнат в същината на тенденциите. 

В Google Саймън ще е продуктов мениджър за гласовата услуга Assistent, която е изградена върху огромната база от данни на търсачката, пише Fortune. 

Именно Assistent е един от топ приоритетите пред изпълнителния директор на Google Сунадр Пичай. В момента базираният в Маунтин Вю технологичен гигант работи по вграждането на този инструмент в редица свои продукти и в устройствата на други компании, но продължава да се сблъсква със силната конкуренция от Alexa на Amazon и Siri на Apple. 

Google потвърди официално, че Саймън е нает в екипа на Assistant.

Facebook открива Саймън, който сам се учи да създава мобилни приложения едва 13-годишен, тъй като използва инструменти за разработчици на компанията. Тогава той прави апликации за iPhone. Така момчето успява да привлече вниманието на социалната мрежа и още преди да постъпи на стаж в компанията се среща лично с Марк Зукърбърг. Впоследствие Саймън става един от най-младите служители на Facebook. 

В публикация в социалната мрежа той сам потвърди напускането си с коментара, че се е научил да програмира, гледайки видеа в Google. 

„На персонално ниво, виждам Assistant като възможност за Google да намали бариерата за навлизане на деца и тинейджъри да се учат как да програмират и да ги насърчава да изследват света на компютърните науки по начини, които са смятали за невъзможни“, пише той.

Саймън отбелязва още, че Зукърбърг е бил „невероятно вдъхновение“ за него и е било „абсолютно удоволствие“ да работи с него.