Детайлите в интериора на автомобила си съперничат с някои детайли в автомобили на Pagani, смело твърдение на Vilner, но пък родният звяр на Росен Даскалов изглежда наистина впечатляващо.

Като български производител на супер автомобили, Sin Cars се доверяват на родното арт студио Vilner. Заданието: проектиране и изготвяне на интериора на супер спортния Sin R1. Vilner обаче не е първият избор на русенската фирма. Няколко години по-рано друго българско ателие се захваща с проекта, но резултатите се оказват незадоволителни и неотговарящи на изискванията на Росен Даскалов, основателя на Sin Cars.

Кокпитът трябва да бъде изработен в кратък срок (по-малко от два месеца) и на световно ниво. Vilner обаче приема предизвикателството, защото вече имат достатъчно опит с разработката и изработването на цялостни интериори за други световни производители на екзотични коли, като испанските AD Tramontana и хърватските Rimac Automobili.

Колата пристига при Vilner с абсолютно гол кокпит. Таблото, централният тунел, корите на вратите, таванът и седалките са в суров вид под формата на компоненти от въглероден композит. Цялостният дизайн е решен за няколко дни, като специално време е отделено на проектирането на седалките, които трябва да бъдат едновременно удобни, поддържащи и далеч не на последно място - стилни. Ателието разработва няколко прототипа, преди да се стигне до финалната версия. Всеки един от вариантите е тестван в продължение на няколко дни каране на писта, за да се гарантира удобството и функционалността на обвитите с кожа и алкантара карбонови корита.

Кожа и алкантара са използвани и за покриването на почти всички компоненти и области от кокпита, дори подът на Sin R1 е облицован с алкантара, под която е поставена специална изолация. Воланът е тази част, чиято функция изисква не само да бъде стилен, но ергономичен и устойчив. За обръча е използвана висококачествена кожа, а въглеродните апликации са дело на Sin Cars.

Изключително приятен и значителен детайл е т.н. “fire wall”, преградата разделяща кокпита от двигателния отсек. При Sin R1 тя също е карбонова, но Vilner я тапицират с комбинация от червена кожа и черна алкантара, която кореспондира със седалките. Петточковите червени колани завършват мощното и ефектно излъчване на салона, който е изпълнен и с изключителни детайли. Обърнете внимание на козирката над състезателния дигитален уред: тя е съставена от въглеродни нишки, но облагородена с кожена ивица с контрастен шев, а от долната и страна е положена алкантара в три цвята, които съставят българския национален флаг. Елементът само по себе си е произведение на изкуството, като подобна детайлност и препратки сме свикнали да виждаме при продуктите на Pagani. Болтовете с надписи Sin Cars също напомнят на колите на Хорацио Пагани.

Уточнението е, че R1 е оборудван със 7,0-литров V8 атмосферен двигател, генериращ 550 к.с. и 650 Нм, които задвижват задните колела посредством 6-степенна механична скоростна кутия.