Държавата ще изкупи оръжейния завод "Дунарит", за да защити 5000 работни места в региона на Русе. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред бТВ.

Към момента държавата е изкупила изискуеми кредити на дружеството за 67 млн. лв., каза Караниколов. В понеделник той съобщи, че са изкупени от държавата около 40 млн. лв. изискуеми заеми на "Дунарит". Тези кредити бяха свързани с фирма, зад която стои депутата от ДПС Делян Пеевски.

Икономическият министър разви тезата, че единственият вариант дружеството да продължи да работи е то да стане държавна собственост.

Проблемите пред "Дунарит" в момента са три – липса на собственик, евентуално отнемане на лиценза на дружеството, защото управителите му са с обвинения и не може да бъде вписано ново ръководство, и изискуеми кредити за 67 млн. лв., каза Караниколов.

Проблемът с изискуемите заеми вече е решен, стана ясно от думите на Караниколов.

Сега предстои да бъде избран търговски представител на "Дунарит", допълни той. По този начин няма да се стигне до отнемане на лиценза за търговия с оръжие на компанията, каза Караниколов.

Следващата стъпка е продажбата на дружеството чрез публична продан, на който може да се яви всеки, каза икономическият министър. Това е пазарен принцип, но "не вярвам че някой ще може да се пребори с държавата", допълни той.

Битката за собствеността на "Дунарит" се води вече втора година между оръжейният търговец Емилиян Гебрев и фирми, зад които стои депутатът от ДПС Делян Пеевски, макар че той публично обяви, че няма нищо общо с оръжейния бизнес. След като бяха изчерпани всички съдебни похвати се стигна до намесата на прокуратурата, която обвини Гебрев и членовете на директорския борд в източването на предприятието в полза на бившия банкер Цветан Василев. Заради повдигнатите обвинения срещу ръководството на „Дунарит“, предприятиетое застрашено от отнемане на лиценза за търговия с военна продукция. Тримата шефове подадоха оставки, но вписването на ново ръководство е невъзможно, заради блокираното вписване на собствеността на "Емко" на Емилиян Гебрев.

Така се стигна до намесата на държавата, която обяви намерението си да стане собственик на предприятието по подобна схема както придоби оръжейния завод  „Авионамс“, също част от наследството на КТБ.  

„Дунарит“ ще бъде купен с дивидентите, които получава Държавната консолидационна компания (ДКК), каза Караниколов.  В ДКК са общо около 20 държавни предприятия, сред които оръжейните ВМЗ Сопот, „Кинтекс“, „НИТИ“ Казанлък и „Авионамс“. Всички те са на печалба, каза Караниколов.

За миналата година България е изнесла оръжие за над 1 милиард евро в 94 държави, което е с 370 млн. евро повече спрямо 2015 г. Това показва годишният доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на  оръжията за масово унищожаване.

„Дунарит“ също е на печалба от 24 млн. лева, каза Караниколов. По думите му то е важно за военноотбранителната промишленост, защото от неговото производство зависят и други предприятия. По тази причина държавата ще направи всичко възможно да го спаси и то да продължи да работи, каза Караниколов.

Работници от „Дунарит“ обаче не вярват в добрите намерения на държавата. Преди да бъде приватизирано в предприятието работеха около 300 души и нямаше сигурност кога ще си получим заплатите, каза един от тях пред бТВ. Сега по думите му „сме много по-добре“ – в завода работят над 1300 души, а заплатите се получават редовно.

„Няма са се запази това, което е(след като „Дунарит“ стане държавен – бел. ред.). Държавата ще го разпилее и ще го продаде з 1 лев след това“, коментира друг работник пред бТВ.

Надяваме се при назначаването на търговския представител на дружеството от страна на държавата поне да се съобразят с мнението ни и той да е човек от завода, който добре го познава, каза синдикалистка пред бТВ.