Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

заяви, че Турция "се отдалечава с бързи крачки от Европа". "Трябва да разгледаме въпроса за преговорите с Турция и дали те трябва да продължават", каза той, цитиран от Ройтерс.

Юнкер заяви, че според него турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да провокира ЕС да прекрати преговорите за присъединяване на Турция.

Иска ми се самите ние да се държим така, че Турция да осъзнае, че тя, и по-точно г-н Ердоган, е този, който прави преговорите невъзможни, вместо да стигаме до положение, при което бихме се отметнали от отговорностите си, изтъкна председателят на Еврокомисията.

Турция започна преговори за членство с ЕС преди 12 години, припомня Ройтерс.

Юнкер заяви категорично днес, че никакви преговори за отношенията между Европейския съюз и Великобритания след Брекзита няма да започнат, докато не се решат въпросите, свързани с раздялата между Брюксел и Лондон, предаде Франс прес.

"Трябва да бъде пределно ясно, че няма да започнем никакви преговори по новите отношения между Обединеното кралство и Европа, особено икономическите и търговските, преди да бъдат решени всички въпроси, свързани с чл. 50 (от Лисабонския договор) и развода", заяви Юнкер пред постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел.

"Първо трябва да уредим миналото, преди да планираме бъдещето", подчерта той, придържайки се към позицията на ЕС от началото на преговорите за Брекзита.

Юнкер се изказа критично за огласените през последните дни британски позиции.

"Прочетох внимателно всички изготвени от правителството на Нейно Величество документи и нито един от тях не ме удовлетворява, така че има огромен брой въпроси, които трябва да се уредят", отбеляза той.

"Проблемът за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия след излизането на Великобритания от ЕС е много сериозен, а ние нямаме дефинитивен отговор", подчерта председателят на ЕК.