Класация на информационния портал "US News and World Report" разкри най-силните държави на 2017 година и от канала "Седемте най" във Vbox7.com ни ги показват. 

21 хиляди политици, бизнесмени и обикновени граждани от 36 страни са участвали в анкетата, оценяваща по различни критерии 80 държави от цял свят. Оценката е на база на икономическото, военно и геополитическо влияние на страните в света.  

Те донякъде съвпадат с Г7 - Групата на седемте, само без Канада. Заедно представляват около 65% от БВП в света.

Япония

Япония има третата по големина икономика в света. В началото на миналия век е имала големи териториални амбиции и завоевателна политика, която завършва с поражение и в двете световни войни. Днес Япония е най-технологично развитата страна в света с голям научен потенциал. Населението й е сред най-образованите и грамотни в света. Тя е известна и в световен мащаб с традиционните си изкуства, скулптура, поезия, архитектура и бойни изкуства. Япония има силно икономическо и политическо влияние в региона.

Франция

Франция е една от най-старите страни в света. Това е една от най-богатите държави с високи нива на социалното благосъстояние. Нейната икономика е смес от частни и държавно финансирани предприятия. Тя е в списъка на най-посещаваните страни. Франция върви към върха. Тя има БВП от 2.8 трилиона долара и заема постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, заедно с още четири супер сили. Страната е едни от най-големите износители на оръжие в света.

Германия

Една от най-влиятелните и силни държави в ЕС. Нейната роля на световната сцена нарасна много след обединението й през 1990 г. Германия често е определяна като икономическата движеща сила на Европа. Тя има най-голямо население на континента и най-силна икономика. Четвърта икономическа сила в света с БВП 3.9 трилиона долара.

Германската политика на отворени врати за имигрантите увеличили престъпността в държавата, пише "US News and World Report". Положителният аспект на тази политика, е фактът, че Германия е една от страните, които изиграха ключова роля в справянето с хуманитарните и бежанските кризи, след избухването на военния конфликт в Сирия. Германия е един от най-големите противници на "Брекзит", най-вече поради очакваните загуби, които ще понесе в резултат на спада в търговията с Великобритания. 

Великобритания

"Великобритания е силно развита, като продължава да упражнява значително международно икономическо, политическо, научно и културно влияние", пише US News. Въпреки че не е известно как очакваното излизане от Европейския съюз ще засегне позициите на страната, нацията изглежда е преодоляла първоначалния шок от резултата на референдума.

Китай

Икономическият възход на Китай е забележителен. Страната е дом на 1,4 милиарда души. Китай е сред водещите военни сили в света, а геополитическото й влияние продължава да нараства. Експертите предвиждат, че ще стане най-голямата икономическа сила до 2050 г.

Русия

Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Тя притежава огромни запаси от природни ресурси, които използва за подпомагане на икономиката си. Въпреки че руската икономика вече не е близо до развитите нации в света, нейният БВП - 1,9 трилиона долара, все още носи значително политическо влияние. Военните разходи на Русия като процент от нейния БВП са най-големи в света – 5.4%. За сравнение САЩ отделя 3.4 % от БВП. Анексирането на Крим от Русия се смята за предвестник на друга голяма война в света, пише US News and World Report. Русия продължава да играе своята роля в сегашното състояние на света, като се очертава като мощен играч в кризата в Близкия изток.

САЩ

САЩ се смятат за най-влиятелната държава в света и често е определян като "полицая на света“, пише US News and World Report. Много хора в света виждат страната в отрицателни възприятия, особено след ролята й във войната срещу тероризма след нападенията от 11 септември. Историята е разделена на секция след 11 септември, след като водещата в САЩ коалиция срещу тероризма започна да променя нашия свят. Тя има най-голямата военна база и БВП от 17,4 трилиона долара.

За добро или зло, светът продължава силно да се влияе от нейното политическо, икономическо и културно въздействие.