Най-актуалните данни на Евростат показват, че коефициентът на раждаемост в България намалява с всяка изминала година

Застаряващото и намаляващо население в Европа и дехристиянизацията на Стария континент са на път да променят коренно облика му и той да изчезне, поне във вида, в който сме го познавали досега. Това смята председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, който коментира темата в личния си профил във Facebook.

„Тъжно е, Европа си отива. Трябва всички да вземем мерки. Аз имам четири деца. Ние сме християни и трябва да останем такива. Българи, замислете се! От много години помагам за инвитрото и ще продължавам да го правя. Раждайте деца, няма по-голямо щастие от това“, написа той.

Най-актуалните данни на Евростат показват, че коефициентът на раждаемост в България намалява с всяка изминала година. През 2016 г. той е 9.1 промила, т.е. 9.1 живородени деца на 1000 души население. Или измерено по друг начин, с коефициента на плодовитост – 1.54 деца на семейство. Данните на НСИ показват, че тези коефициенти намаляват след началото на кризата през 2009 г., но въпреки нейния край, ситуацията в страната продължава да се влошава.

Но тези проблеми не са само български. Това е проблем на цяла Европа, която застарява и разчита все повече на работна ръка отвън. Най-често тази работна ръка се набавя от мюсюлманските държави, където раждаемостта е висока и има много млади хора, които търсят своето препитание на Стария континент. Германия е сред бързо застаряващите нации и съответно – държавите, в които мюсюлманското население расте също толкова бързо. Стигна се до ситуация, в която лидер на друга държава – турският президент Реджеп Ердоган, си позволи да се намеси в предизборната кампания, тъй като големият брой на турски имигранти му дава тази възможност.