Coca-Cola обяви, че предлага награда от $1 млн. за намирането на алтернатива на захарта, която да се използва в храни и напитки. Американската компания се надява някой да ѝ помогне да открие естествено и безопасно съединение, което е с ниско или никакво съдържание на калории, което създава същото усещане като захарта, когато се прибави към напитки и храни.

Учените вече са открили натурални източници на сладост. Стевията например е около 300 пъти по-сладка от захарта, но не имитира останалите ѝ свойства: структура, консистенция и контрол на влагата.

Фактът, че мултимилиардна компания разчита на обществен конкурс да намери заместител на захарта за своите основни продукти, говори много за състоянието на безалкохолните напитки в САЩ, коментира Quartz.

Американците днес пият 19% по-малко газирани напитки, отколкото преди 15 години. Основна причина за спада са здравословните притеснения у купувачите. Потребителите се притесняват от връзката между захарта и някои хронични заболявания. Именно затова те преминават към някои по-здравословни варианти като бутилирана вода и билкови чайове. Част от гражданите дори се обявяват за данъчно облагане на газираните напитки в градовете в цяла Америка.

Употребата на захар бележи спад и в другите страни. Coca-Cola и Pepsi наскоро обявиха, че ще поставят таван на захарта в напитките в Сингапур, една от първите азиатски страни, които ограничават захарните напитки.