Смъртта на 23-годишно германско момиче показва, че реалността може да е по-страшна от филмите на ужасите.

Анелизе умира след екзорсизъм, при който католически свещеници „гонят демоните, вселили се в нейното тяло”. Такъв ритуал доведе до дело за смъртта на майка в Германия в началото на тази година, буквално убита от децата си - вижте във видеото.

Анелизе е родена през 1952 г. в строго католическо семейство. Нейната майка вече е загубила едно дете - Марта, която умира на 8 годишна възраст.

Това вероятно кара жената да е извънредно строга и да оказва силен натиск върху дъщеря си, настоявайки тя да води благочестив живот, да се причестява два пъти седмично и да бъде постоянно пазена и контролирана. Родителите на Анелизе я наказват строго и за най-малките провинения.

В същото време нейните учители я описват като много добро дете, което е весело, послушно и се справя отлично с изучването на езици.

На 16 години обаче тя за кратко губи съзнание в час, а същата нощ се подмокря в леглото и се буди по нейните думи с „усещане на тежест в тялото”. Година по-късно симптомите се повтарят и Анелизе е отведена при лекар, който обаче не открива нищо.

През февруари 1970 г. тя е хоспитализирана с туберкулоза. В болницата отново получва припадък и заявява, че е видяла цветове, чула е звуци и е изпитала еуфория, докато е била в безсъзнание. Лекарите диагностицират пристъпа като епилепсия. Предписани са ѝ лекарства. През същата година тя се завръща в училище, но е необщителна и депресирана.

Пристъпите продължават. Въпреки това Анелизе успява не само да завърши училище, но и да влезе в университет.

През 1973 г. тя започва да страда от халюцинации, докато се моли. Близките ѝ са убедени, че е проклета и че дяволът е вътре в нея. Постепенно самата тя започва да вярва в същото.

Така семейството решава да се обърне към църквата. Свещениците започват да разпитват момичето. Те твърдят, че тя е признала пред тях, че е ближела урината си, опитвала екскрементите си, танцувала гола и ядяла насекоми.

Признания, които подозрително напомнят на тези, направени от изтезаваните рицари тамплиери, при разтурянето на ордена от френския крал Филип ІV Хубави през XIV век.

Освен това според свещениците Анелизе избягвала религиозни предмети като кръстове и светена вода.

Присъдата на момичето е, че тя е обладана от демони. Арнолд Ренц и Ърнст Алт, двама свещеници от местната енория, получават задачата да извършат „таен” екзорсизъм.

През следващите десет месеца Анелизе е подложена на 67 едночасови сеанса. А двамата свещеници обявяват, че са открили 6 демона в нея, всеки от тях по-зъл от предишния.

Това били Луцифер, Юда Искариот, Нерон, Каин, Хитлер и Флейшман - опозорен духовник от XVI век.

Докато сеансите за екзорисъм продължават Анелизе спира да се храни и става толкова слаба, че дори не може да завърже обувките си сама.

Момичето умира през 1976 г. Аутопсията разкрива, че е била подложена на ужасяващи мъчения. Има счупени зъби, фрактури на крайниците и ребрата, ослепена е.

Свещениците, извършили екзорсизма, твърдят, че преди да умре върху нея се появила стигмата на Христос, което означавало, че душата ѝ била спасена.

През 1978 г. както те, така и родителите на Анелизе са признати от съда за виновни за убийство.

А през 2005 г. в кината излиза филмът на ужасите „Екзорсизмът на Емили Роуз”, вдъхновен от трагичната история на германското момиче.

Въпреки че историята на Анелизе става известна в цял свят, използването на екзорсизъм продължава. В началото на тази година католическо християнско семейство с корейски произход, живеещо във Франкфурт, беше обвинено, че убило жена на 41 години. Ритуалът бил изпълнен от нейните синове, дъщеря и братовчед.