Младата технологична компания NuTonomy, базирана в Кеймбридж, щата Масачузетс, САЩ, планира да пусне в Сингапур таксиметрова услуга със самоуправляеми автомобили.

Според официално изявление от компанията, на което се позовава Ройтерс, роботизираната тексиметрова услуга може да заработи в Сингапур още тази година или най-късно през второто тримесечие на 2018 г.

Очаква се компаниите за превоз на пътници да станат основни клиенти на самоуправляемите автомобили, особено на първоначалния етап, когато високата цена на технологиите за автономно управление ще бъде бариера за масовото им навлизане.

NuTonomy тества в момента услугата за автономни таксита заедно с Grab в Югоизточна Азия. В таксито все пак ще има служител на компанията, който ще поема управлението на колата при възникване на проблеми.

Американският стартъп си сътрудничи в разработката на технологии за автономно шофиране с редица известни автомобилни производители, вкл. Renault SA. По-късно тази година компанията ще пусне в тестов режим заедно с Lyft услуга за превоз на пътници с автономни автомобили в Бостън, САЩ.