Цели 3 000 приятели е имало убитото момиче от Бургас в социалната мрежа, съобщи NOVA. Случаят повдигна въпроса кога е нормално децата да имат профили в интернет и докъде родителите трябва да се намесват във виртуалния им живот.

Иван е един от над 3 000-те контакта в профила на убитото дете. Срещали са се два пъти на живо. Това не е прецедент, според специалистите. „73% от децата са в социални мрежи. В България няма никакво ограничение човек да ползва или да се регистрира в социална мрежа. Децата, които не са във Facebook, започват да се чувстват изолирани и родителите са първите, които им помагат”, коментира Георги Апостолов.

Според психолози родителите са тези, които трябва да знаят с кого общуват децата в социалната мрежа. "Проблемът не е във Facebook, нито в друга социална мрежа. За детето наличието на такъв профил означава, че има сериозни дефицити в комуникацията със семейството, защото, ако търси такова поле за изява, значи, че по някакъв начин отношенията вкъщи не са достатъчни", смята психологът Тодор Тодоров.

"Децата под 13-годишна възраст по възможност да нямат профили. Трудно е да се устои на това, защото те използват аргумента "Всички деца имат такива". Един от начините да се предотврати натиска е да се разговаря с другите родители", препоръча психологът Евелина Лафчийска.