Няма да оценяват IQ на кандидатите за работа

Всеки, който иска да стане митничар, пак ще минава през тестове. Който вече е назначен, но иска да бъде повишен, ще държи изпити.

Наредба за промени в условията и реда за изследването на професионалната и психологическата пригодност на митничарите е обявил за обществено обсъждане финансовият министър Владислав Горанов.

От текста става ясно, че тест за изследване на интелектуалните способности на кандидатите няма да има. Желаещите да заемат експертни позиции ще попълват личностен въпросник за професионална пригодност и тест за интегритет, предлага наредбата.

Конкурсните комисии ще изготвят психологически заключения и ще ги представят на комисията по подбор или на ръководителя на дирекцията или звеното. Оценката ще бъде съобразена с длъжността и няма да е цифрова, а с две позиции - “покрива” и “не покрива” изискванията за длъжността. При тестовете за интегритет кандидатите ще отговарят на открити и скрити въпроси за преценка на способността им за работа в система. Заключението също ще има две опции. Валидността на всяка оценка ще бъде една година. До разработването на собствени тестове митниците ще работят с външен доставчик, предвижда новата наредба.

В. “24 часа” научи, че тестовете ще бъдат като листовките - в три варианта с по 120 въпроса. Изпитният вариант ще се тегли в деня на тестовете.

В тях ще има въпроси, по които ще се преценява как кандидатите се отнасят към подкупите, биха ли докладвали на ръководството, ако станат свидетели на корупционни схеми. Цяла серия въпроси пък ще преценява способността им да вземат правилни решения в критични ситуации.