Баба от разградското село Брестовене вързала внучето си с кабел, за да не избяга на улицата докато работи в градината, съобщиха от ОДМВР в Разград. С казуса са се заели социалните служби и отделът за закрила на детето, вързаното момченце е здраво и вече е с майка си и не е пострадало от наложените мерки за ограничаване на свободата му, научи "Монитор".

Необичайният сигнал постъпил на тел. 112 вчера в сряда по обяд. Според първоначалната информация в един от дворовете в Брестовене възрастна жена завързала дете през кръста с електрически кабел, а другия край на кабела вързала за бетоново стълбче и детето обикаляло около стълба като куче.

"В момента и майката и детето са при мен, майката е събрала багажа му и си заминават за Варна, където са регистрирани и двамата" - обясни пред "Монитор" Мурадие Хатиб, шеф на отдела за закрила на детето при Дирекция "Социално подпомагане" в Кубрат. Момченцето на възраст 3 години и половина било сираче. Баща му починал и живеело с майка си във Варна. През лятото обаче докато жената е на работа нямало кой да се грижи за него и затова заминало за Брестовене при баба си. Малчуганът бил доста палав и бабата трудно се оправяла с него, затова само един единствен път си била позволила да го върже за стълбчето. То да не избяга на улицата с другите деца, а тя да може през това време да обере сливата в двора.

"Не отрече че има такъв случай, но каза, че е единичен." - обясни Мурадие Хатиб. Та допълни, че детето е от българско семейство, добре гледано и не е неглижирано. "Няма следи от насилие, не е стресирано, спокойно е" - допълни социалната служителка. Момченцето вече е било записано на детска градина и от 1 септември щяло да бъде под грижите на педагозите във Варна.