Държавата се прицели към връщането и задържането в училище на 15 хил. деца от етническите малцинства през 2017 г. Целта е заложена в Плана за действие за тази година, приет от Министерския съвет днес в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот.

За тези деца ще бъдат предвидени мерки за интеграция, а в още 11 общини в Северозападна и Югоизточна България ще бъде въведена системата за ранно предупреждение за риск от отпадане от предучилищно и училищно образование.

100 000 деца в задължителните предучилищни групи ще получат безплатно познавателни книжки, за други 250 000 ученици до IV клас ще бъдат осигурени безплатно учебници и помагала. 150 000 ученици от пети до седми клас пък ще получат безплатно учебници, а учебници по специалните си учебни предмети ще получат 200 ученици с увреден слух от първи до четвърти клас.

За 1100 ученици с изявени дарби от държавни и общински училища ще има стипендии, за които от държавния бюджет са осигурени 1 800 000 лв., предвижда още планът.

Ще продължат да се развиват и разширяват системите за ограмотяване на възрастни и за кариерно ориентиране. Ще се организират стажове в предприятия по време и след завършване на обучение. Повече от 1760 безработни, предимно младежи, ще бъдат включени в стажове или в обучения по време на работа. Очаква се да бъдат създадени 350 нови учебно-тренировъчни фирми, а броят на учениците, участващи в дейности по практическо обучение в реална работна среда, да достигне 8000 души.

Във висшето образование ще продължи увеличаването на финансирането на професионалните направления и висши училища с най-високи оценки за качество, както и в тези, от които пазарът на труда има най-голяма необходимост.

Относителният дял на средствата, определени въз основа на тази оценка, както и допълнителното финансиране за обучението по приоритетни професионални направления и защитени специалности се очаква да нарасне до 40% спрямо общия размер на средствата за издръжката на обучението в държавните висши училища.

2400 нови кредита ще бъдат осигурени на студенти и докторанти по Закона за кредитиране на студенти и докторанти и чрез система от стипендии за успех и за специални постижения.

Развитието на възможности за неформално и информално учене ще бъде насърчавано чрез участие на 400 младежи в доброволчески дейности.