епутати от ГЕРБ сезираха прокуратурата с искане за проверка на строителството и финансирането на хидровъзел "Цанков камък". Сигналът бе внесен до главния прокурор Сотир Цацаров от народните представители Десислава Атанасова и Александър Ненков.

Атанасова подчерта, че те не са експерти, за да преценят дали инвестицията за съоръжението ще се изплати, както и за колко години би станало това. Те обаче смятат, че ще има отрицателна норма на възвръщаемост, защото "експерти твърдят, че изплащането ще продължи над стотици години". Ненков и Атанасова отклониха въпроса дали са представили в прокуратурата мненията на експертите, според които от проекта няма да има печалба, както и кои са те.

Депутатите заявиха, че в компетентността на Цацаров е да реши дали ще има проверка на прокурори, след като се разбра, че преди години проектът е проверяван от държавното обвинение. По думите на Атанасова новото в сигнала на ГЕРБ е, че няколко години след въвеждането в експлоатация на съоръжението се е наложил ремонтът му, защото можело да се окаже опасен за хората заради "вместимост, спукана чашка или пропускливостта на мембраната и т.нат.".

Атанасова изрази надежда скоро да се разбере дали проектът, който е струвал над 1 млрд. лв., е бил необходим на обществото и дали с оглед на поддръжката и експлоатацията му ще са необходими още средства. Тя уточни, че в периода, в който е реализиран той, е управлявало правителство на тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. Атанасова призова Нинова да не коментира само създаването на антикорупционен орган, а да даде становище дали той би следвало да се занимава със сделка като проекта "Цанков камък".

Според Ненков хората, които говорят най-много за паралелна държава, са пример как явно нецелесъобразно, в ущърб на обществото са разходвали немалко средства. Даде примери и с АЕЦ "Белене" и мина "Ораново", където държавата е предоставила на държавното предприятие "Мини Бобов дол" самата мина и шест месеца по-късно тя бе препродадена и парите не са отишли в бюджета, а в частни ръце.

"Това са проекти, които са за милиарди.

Тук не става въпрос за суджуци, не става въпрос за някоя сделка в НДК

или за някой ремонт", коментира депутатът.

Ненков отбеляза, че "Цанков камък" се е оскъпил 3 или 4 пъти, за да стигне до сегашната си стойност, която, ако се включи пътят, възлиза на 1.5 млрд. лв. "Този проект няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към икономиката", подчерта той, като отбеляза, че приходите от електроенергия, продадена на НЕК на преференциални цени, през миналата година са били 15 млн. лв., а тази година може да са и под 10.

"Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за "Цанков камък", заяви от своя страна зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция по същото време.

На журналистически въпрос срещу кого е сигналът на ГЕРБ Ненков заяви, че той няма как да е конкретно срещу някого, а депутатите просто са предоставили на прокуратурата фактите.

Хидровъзелът "Цанков камък" бе пуснат в експлоатация преди 7 години. Строителството му започна при управлението на правителството на Сергей Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) и завърши по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ), който неведнъж го е посочвал като пример за скъп проект, от който няма голям ефект. През 2010 г. се разбра, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за "Цанков камък" и бе образувано разследване. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв., заради които стана известен като "златния път".

Депутатите от ГЕРБ днес не споменаха името на Ахмед Доган, а изказването им бе изцяло насочено срещу БСП и лидера ѝ Корнелия Нинова.

Атанасова отказа да отговори на въпрос, свързан с изказването на директора на бюрото за специални разузнавателни средства Бойко Рашков, според когото има опит за координирана политическа атака във връзка с "Цанков камък" и отнемане на достъпа до класифицирана информацията на Георги Гатев, който стана член на бюрото след предложение на ДПС. Тя не коментира и проекта за нов антикорупционен закон, който предстои да се внесе в Народното събрание, след като мине общественото му обсъждане.