Жестока жп катастрофа е била избегната на косъм в събота сутринта. Единствената причина да не броим трупове при поредната трагедия е професионализмът на дежурния ръководител движение на гара Храбърско г-жа Григорова, съобщи OFFNews.

За пореден път през последните години един срещу друг са се оказали два влака - пътнически, който е потеглил в 5,28 часа от Перник за София и товарен влак на частната жп компания ТБД, която е собственост на енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

Опасната случка традиционно беше скрита от медиите.

Според информацията във вътрешноведомствения бюлетин на Национална компания "Железопътна инфраструктура" става дума за грешка на машиниста на товарния влак, който с два локомотива е теглил цели 23 вагона с руда.

В 06,10 часа сутринта при нареден входен маршрут със спиране на трети прав коловоз на гара Храбърско за среща с пътническия влак, композицията на ТБД подминава затворен изходен сигнал, срязва стрелка 1 и продължава напред. Така товарният влак се оказва върху една линия с влак 60202 на БДЖ-Пътнически превози, който в същото време е на съвсем близко разстояние.

Зверският сблъсък е избегнат само благодарение на наблюдателността на дежурния ръководител на НКЖИ на гарата. Григорова веднага забелязва, че товарната композиция е срязала стрелка и изключва напрежението в контактната мрежа.

След това машинистът на ТБД продължава с грешките. Самоволно решава да върне влака назад, но на мястото на счупената стрелка дерайлира първия вагон. За щастие при инцидентът няма пострадали, но се натрупват огромни закъснения на няколко влака, минаващи по линията.