Безпилотните самолети биха пестили на авиокомпаниите 35 млрд. долара годишно, но нищожен брой пътуващи са склонни да се качат на такъв летателен апарат, показва оповестено тази седмица проучване на инвестиционната банка UBS, цитирано от "Гардиън" и CNBC. Подобно решение би намалило и цената на билетите с 11% за американските авиокомпании и 4 на сто за европейските.

54 на сто от анкетираните през юни 8000 души от САЩ, Европа и Австралия обаче посочват, че в никакъв случай не биха се качили на самолет без пилоти, докато само 17% са склонни да се доверят изцяло на техниката. За половината запитани решението им да не летят в безпилотна машина не би се променило дори ако билетът е по-евтин.

Очаквано младите и по-образованите сред анкетираните са по-склонни да се качат на лайнер без човек зад щурвала, посочват от UBS. Това се обяснява с факта, че тези групи са по-запознати с развитието на технологиите.

В същото време обаче производителите вече правят тестове на безпилотни самолети. Преди две седмици "Еърбъс" представи своя самолет "Сагита", който направи седемминутен демонстрационен полет в Южна Африка, като без човешка намеса измина предварително зададения курс. Машината обаче беше с размер три на три метра и можеше да излети с товар от едва 150 кг. От "Боинг" пък обявиха още през юни, че за момента тестват безпилотни полети, но в симулатор, припомня "Гардиън".

Естествено, военните са крачка напред, като през юли 2013 година морската пехота на САЩ успя да осъществи безпилотно излитане и кацане от самолетоносач. Известно е, че към днешна дата самолетите могат да излитат, поддържат курса и кацат сами, но това става под надзора на пилотите, които са готови да поемат контрола във всеки момент.

По-широката степен на автоматизация позволи в редица случаи в кабината да има двама души екипаж вместо трима. Проучването на UBS пък прогнозира, че за кратките полети съвсем скоро ще е достатъчен и само един пилот.

Посочва се също, че едва ли в следващите двадесет години ще се премине към безпилотни полети при пътническите самолети, но с развитието на технологиите за управление на дронове все по-близко е денят, в който на борда ще има един пилот, а на земята ще дежури още един, готов да поеме управлението дистанционно при нужда.

От UBS смятат, че товарните самолети първи ще летят без хора на борда. Това е твърде вероятно, защото товарът не се интересува кой управлява машината.