Прокуратурата погна псевдоеколозите, издигнали нелегален къмпинг и крадящи ток на „Корал“.

Държавното обвинение е стартирало проверка по сигнали на частни собственици на имоти над плажа, че на терените им незаконно са се настанили хора, обяви пред Агенция „Монитор“ кметът на Царево Георги Лапчев. Става въпрос за т. нар. диво къмпингуващи, които абсолютно нелегално са издигнали палатков лагер на територията на частен имот, принадлежащ на испанската фирма „Ибердрола“, както и на по-малки терени, собственост на други лица. В поредица от проверки бе установено, че те крадат ток и вода, като целта на прокурорското производство е да се установи кой точно е отговорен за това. Именно по разпореждане на държавното обвинение, на 9 август е направена нова внезапна проверка с представители на община Царево, EVN и други институции, по време на която е установено, че кабелът, преминаващ през имота на „Ибердрола“ и стигащ до плажа, с който се

снабдяват с ток незаконно разположените каравани и палатки,

е на името на лице, казващо се Васил Петков. Кой точно е въпросният Васил Петков, дали става въпрос за участника в Сървайвър Камбоджа“ или за друг и откъде идва кабелът, тепърва ще се установява. За откритото е съставен протокол, обясниха от общината. Според неофициална информация, една от версиите е, че кабелът идва от „Къмпинг ЮГ“, но по каква линия също тепърва ще се уточнява. При предната проверка – в началото на месеца, общината установи, че продължава да е активна друга партида, която се води на нейно име, и настоя EVN да я закрие. Потърсени за коментар от дружеството днес обявиха, че все още не е закрита, но обясниха, че ще им трябва повече време за по-детайлна проверка по случая.

Междувременно стана ясно, че днес на „Корал“ е имало нова проверка, този път на министъра на туризма Николина Ангелкова, която е била с участието на кмета на Царево Георги Лапчев, а също и на представители на РИОСВ, РЗИ, МВР и областната управа. „Открити са нарушения на морски плаж „Корал“. Незаконно се черпи електроенергия и вода.

При инспекцията се констатира незаконна постройка,

разположена в имот държавна собственост, от която нерегламентирано се черпи електроенергия“, обявиха от туристическото ведомство и посочиха, че министерството ще подаде незабавно сигнали до EVN, кмета на Царево, МВР и прокуратурата. Ангелкова обяви също, че заради безстопанственост и липса на заграждение ще бъдат санкционирани собствениците на частните имоти, разположени зад морски плаж „Корал“. И настоя за ясен регламент къде може да се къмпингува, като идеята е с промени в Закона за туризма да се уточни, че каравани и палатки могат да бъдат разполагани само на регламентирани места с необходима инфраструктура и хигиенно-санитарни условия.

На фона на поредните разкрития за нелегалния къмпинг и кражбата на ток, ортаците на псевдоеколозите от „Да(й), България“ скочиха в тяхна защита, като се опитаха да ги изкарат едва ли не репресирани. Учредителката на партията на олигархията и член на Изпълнителния й съвет Мануела Малеева пусна разярен постинг във Фейсбук, в който се причислява към нарушителите и заявява: „За 5 дена – три проверки.....Представяте ли си какви интереси нарушаваме щом 15 човека на Корал и две пластмасови тоалетни за беззаконието в тази държава?! Бясна съм!“. Малеева, която е дъщеря на любимката на Командира и бенефициент на една от най-скандалните заменки на Прехода – Юлия Берберян, не казва и дума за разкритията за самоуправство, кражба на ток и вода.