Чудя се как телефонните измамници успяват да заблудят най-опитните и най-умните в обществото - възрастните. Понякога дори се шегувам с колегите, че трябва да ги назначим като сътрудници в МВР. Така вътрешният министър Валентин Радев отговори на въпрос как МВР ще се справи с телефонните измами.

След като разсмя медиите, вътрешният министър обясни, че по негово искане е направен специален сектор "Измами" в Главна дирекция Национална полиция, който да се бори с тази престъпност. Подобни звена са създадени и в областните дирекции на полицията в Плевен, Велико Търново, където има концентрация на телефонни измами. Работим добре и с колегите от Румъния заради измамите, които се правят с техни карти, обясни Радев.

Борбата с телефонните измами е точка на един от седемте приоритета на МВР, сектор "Обществен ред и сигурност" в управленската програма на правителството. Тя попада в графата за противодействие на битовата престъпност. За да се справи с нея вътрешното ведомство ще назначи 1000 нови полицая до края на годината. Планира се и капацитетът на академията на МВР да се увеличи от 1000 до 2000 курсанти.

Ще се направи и преразпределение на полицаите , така че да има служители на МВР във всяко село или поне в близост. Новост пък е идеята за създаване на добролни отряди към полицията.

"Ще е нещо като резерва на армията", обясни Радев, който е бивш военен.

Другите шест приоритета на вътрешното ведемство са: повишване на сигурността в страната, миграционна политика, противодействие на терора, организираната престъпност и корупцията. Други акценти е повишаване сигурността по пътищата, както и работата на пожарната. Последният седми приоритет е облекчване на административните услуги за гражданите. В момента МВР предлага над 160, като целта е "да не се допуска тероризиране на хората като в КАТ".