Мъж от Монтана даде златните зъби на жена си и спестяванията им на „ало” измамници като вярвал, че помага на полицията.

А полицията засега е заловила само т. нар. „мулета” на групата, която в продължение на два месеца атакувала с обаждания в града и взела спестяванията на четирима възрастни мъже и жени, съобщава NOVA

 „Ало” измамниците успели да измъкнато от жертвите си над 52 000 лева. Една жена им хвърлила през балкона близо 12 000 лева, а след това я убедили, че трябва да им даде още пари. Така им оставил допълнителни 25 000 лева до контейнер за боклук.  

Дядо Цветан пък им дал последните си спестявания и дори златните зъби на жена си. 

Измамникът се представил за началник в криминалния отдел на МВР и убедил възрастния мъж, че трябва да му остави пари и злато пред портата на къщата.

Пенсионерът първо оставил парите, които били взети от „момче” по думите му, а след това и златните зъби. Последните били прибрани от момиче.

Самият дядо Цветан, както и неговият син са работили в системата на МВР и това била основаната причина, той да повярва на „ало” измамниците.

От полицията посочват, че на територията на Монтана действали две независими групи „мулета”, като всяка от тях използвала различна схема. Едните са от Козлодуй, а другите от Карлово. Но вероятно лицата, които звънели по телефона и извършвали измамите са едни и същи.

От средата на миналата година почти всички СИМ карти, използвани при измамите са на румънски оператори. Така проследяването и залавянето на измамниците е изключително трудно.

А жертвите на измамите ще могат да предявят искове за отнетото им имущество едва след като прокуратурата повдигне обвинения на извършителите на измамите.

През първата половина на тази година в България са станали 460 измами по телефона, като от тях са разкрити само 93.