Скандалът с изтеглянето заради потенциално замърсяване на милиони бройки яйца от магазини в Западна Европа се разраства, макар че от холандско сдружение на производителите LTO настояват, че вече няма опасност за здравето на потребителите. В понеделник Европейската комисия обяви, че в общо 7 държави - включително Франция, Великобритания, Швеция и Швейцария - може да са се оказали замърсени продукти. Поне 10 милиона яйца са стигнали до щандовете в Холандия, Белгия и Германия.

Става дума за веществото фипронил, което според Световната здравна организация е умерено токсично и може да навреди на органи в човешкото тяло само при високи концентрации:

Фипронил (Fipronil) е инсектицид, който е попаднал в почистващия препарат Dega 16, използван от много ферми в Западна Европа. Известните на властите фирми са с блокирано производство и се проверяват от санитарни екипи, разказва "Дойче веле".

Веществото е силно токсично и се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки. То е опасно и за пчелите, а заради защитата на застрашени насекоми отдавна е забранена употребата му за обработка на царевица за посев. Но не е разрешено да се използва в близост с каквито и да било животни, произвеждащи храни.

При бройлери и носачки попадането в организма им става през перата и кожата.

Може да попадне в човешкото тялото през кожата или да бъде погълнат. Яденето на яйца с фипронил може да доведе до щети по черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза на човек, но това е ефект при много големи количества яйца.

Симптомите за отравяне са възпаление на очите и кожата, гадене и повръщане.

Германските стандарти показват, че едно дете с тегло 16 кг може да изяжда по почти 2 яйца (директно или в паста или сладкиши), замърсени с фипронил, без да достигне опасното ниво. За възрастен човек с 65 кг тегло безопасният брой е 7 яйца дневно.

Засечените нива на замърсяване не са високи и не са опасни за възрастни, но властите предупреждават родителите да внимават какво дават на децата си.

Как се разпознава - в ЕС всяко яйце трябва да е маркирано с код и номер. Така потребителите могат да проследят от коя ферма конкретно идва продуктът.