Феноменално 3-годишно момиченце от Аризона, което умее да чете и само е научило испански, стана член на Менса*, предаде Ройтерс.

С коефициент на интелигентност (IQ) над 160, малката Алексис Мартин от Куин крийк е най-младият член на аризонския клон на организацията.
Родителите на Алексис за пръв път забелязали, че дъщеря им е необикновена, когато малката била на годинка. Майката и таткото установили, че тя дума по дума и с невероятна точност разказва приказките за лека нощ, които е чула предишната вечер.

На две годинки Алексис Мартин се научила да чете. Когато започнала да попива книгите с невероятна бързина, родителите й решили да тестват интелекта й.
Лекарите установили, че коефициентът й на интелигентност е "извън скалата" и след кратко колебание го утвърдили на 160 - с 60 пункта над средния за страната и отреждащ й място сред двата водещи процента от глобалното население.

За крехката си възраст Алексис има феноменална памет и борави с невероятна лекота с езика.

"Всеки път, когато научи нова дума, при следваща употреба тя я поставя в точния контекст", споделя гордият баща на момиченцето Иън Мартин.

Таткото допълва, че след като се научила да чете, Алексис сама се обучила на испански с помощта на айпада на родителите си.
Алексис Мартин е сред 3300-те членове на Менса в САЩ под 18-годишна възраст и попада в компанията на други 56 000 възрастни сънародници със завиден коефициент на интелигентност.

* Менса е най-старата и най-масовата международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност. Създадена е през 1946 година в Англия от Роланд Берил, адвокат, и д-р Ланселот Уеър, учен и юрист. Те имали идея за общност, единственото условие за членство в която да бъде високият коефициент на интелигентност (IQ). Първоначалните цели били, и продължават да бъдат и днес, да се създаде общност, която е неполитическа и не се отличава с расова или религиозна принадлежност. Членове могат да станат хора от всички сфери на живота, чийто IQ ги поставя в горните 2% от населението, желаят да се наслаждават на добра компания и да участват в различни социални и културни дейности. Понастоящем Менса обединява над 100000 членове в над 100 държави.