Омбудсманът на България Мая Манолова говори за първи път открито за най-сериозната си битка в живота – тази с рака.

"На мен лично, когато получих тази диагноза, ми помогна подкрепата на моите близки. Първите няколко дни за мен бяха най-големия кошмар", призна Манолова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

"Включих се в кампанията на Нана Гладуиш "Сърдечни приятелки". Подкрепата и вдъхването на кураж на жени с такава диагноза е трудно, но е много важно", посочи омбудсманът.

Тя призна, че в първите дни дори й е минавала мисълта, че е виновна за тази диагноза, защото не е направила всичко, което е трябвало да направи. "Бях бясна на себе си. Нека да кажа на всички жени - отделете този половин час за преглед, ако не за себе си, то поне за близките си хора. Този половин-един час може да спаси вашия живот", подчерта тя.

Манолова си постави за цел да се организират безплатни прегледи в цялата страна. "Аз го направих за шивачки в Кюстендил половин година, преди да чуя страшната диагноза. Тогава ме помолиха да ме прегледат, но не намерих време", призна тя.

"Притеснявах се да си призная, но не исках да ме съжаляват и да ми спестяват нищо. Не исках и хората да си мислят, че се оплаквам“, посочи Манолова и уточни, че диагнозата е съвпаднала като време с решението й да остави политиката и да стане обмудсман. "Исках да си изнеса битката като здрав и силен човек, на които да не спестяват нищо и да не ме съжаляват", призна още Манолова.

Омбудсманът коментира и темата за отмяната на клас "прослужено време", която скара бизнеса и синдикатите.

"Този скандал е пример за това как не трябва да се води диалог. Как социалните партньори не трябва да се отнасят един към друг. Аз съм категорично "против" отмяната на допълнителното възнаграждение за прослужено време с един аргумент – хората в България са достатъчно бедни", подчерта Манолова.