Горещата вълна "Луцифер" в Европа продължава да взема жертви и да затруднява началото на летните отпуски. В Италия близо до Кортина Дампецо жена загина, след като колата й беше отнесена от кално свлачище, предизвикано от горещините, предаде БНТ. 

Съботният ден в началото на август традиционно е и начало на отпуските по курортите и жегата се съчета с обичайните задръствания по шосетата. 

В Румъния един човек почина от жегата, докато работеше на полето, а друг - на улицата. И днес в страната живакът в термометрите гони 40-те градуса, влаковете се движат по-бавно от обикновено. Властите предупреждават да не се излиза навън в най-горещите часове и да не се оставят деца в автомобилите. 

В Сърбия властите предупреждават да не се разхищават вода и електричество, за да не се стигне до дефицит. В Белград съветват хората, които нямат климатик, да държат мокри хавлии на прозорците. 

Мнозина търсят прохлада във фонтаните или на изкуственото езеро на река Сава. 

На унгарското море - езерото Балатон - също е пълно със зажаднели за прохлада. А за потеглилите на почивка по на юг сутринта имаше изпитание - огромно задръстване на границата със Сърбия. 

Тежка комбинация и за потеглили днес към средиземноморските курорти на Франция - традиционните ваканционни задръствания плюс горещината. 

Рецептата е често спиране за почивка и търпение. 

Много е горещо тези дни и в Италия. Въпреки това, туристите в Рим се справят и не са се отказали от обиколките по забележителностите. 

В Италия с червен код за горещо време са 26 града, в Испания с предупреждения са високи температури са 31 провинции от общо 50.