Британско проучване постави деликатен въпрос и предизвика оживен дебат. Въпросът бе да публикуват ли родителите снимки с децата си в социалните мрежи или не.

Изследването раздели нацията, предава Би Би Си. Родителите са разделени в мненията си дали е правилно. 

Допитването е организирано от комуникационния регулатор в Обединеното кралство Ofcom. Резултатите показват, че малко над половината от родителите, участвали в проучването, са заявили, че избягват да го правят. Те наричат споделянето от родители "sharenting" - съчетана дума от parents/ parenting за родителство и sharing - споделяне. Най-честата причина за отказа да се споделя е желанието да се запази личното пространство на синовете и дъщерите, докато са непълнолетни и под 18-годишна възраст. 

В същото време всеки пети родител в изследването казва, че споделя поне една снимка на детето си месечно. От тези, които споделят, 80% се чувстват напълно уверени да ограничат кой може да вижда тези снимки - до семейството и приятелите, например. 

87% от участниците казват, че животът на поколението им трябва да остане личен, а 38% - че децата им не биха искали те да качват и публикуват материали с тях.

52% от споделящите посочват, че децата им са били щастливи да видят снимки и видеоклипове със себе си онлайн. Само 15% имат опасения какво може да си помислят децата им като пораснат.  

Отговорите са събрани от над 1000 родители през април 2017 г. чрез сайта YouGov.Ofcom и показват, че публикуването на семейни снимки и видеоклипове в социалните мрежи е станало разделителен въпрос. 

Повечето участвали в анкетата признават, че приемат условията за ползване на социалните мрежи и мобилните приложения за изпращане на съобщения без да ги четат. Казват и че често не е лесно да изтриеш снимки от интернет, щом вече си ги публикувал.