Старите нефтени утайници край защитената местност „Пода“ до Бургас се екологична бомба със закъснител, алармират граждани и местни политици.

През миналата седмица общински съветници от НФСБ и Средна европейска класа подадоха сигнал за тях до екоминистерството. 

Повод за притесненията са твърденията на инж. Димитър Николов – служител с 25-годишен стаж в „Оперативно управление“ в стария „Нефтохим“. Той твърди, че в ликвидирането на окислителните езера са налети милиони, но без решение на проблема.

„В момента има около 80 000 тона гъст продукт. Зад паричните интереси се прикрива толкова зловещ проблем със здравето на децата“, казва Николов.

Той твърди, че реално нищо не се прави по ликвидирането на утайниците, въпреки че се усвояват пари за това. Според него, именно тези езера излъчват неприятна миризма, която от години притеснява бургазлии и гостите на града. При смяната на посоката на вятъра, вонята се разнася над Бургас, обикновено - в малките часове на деня. Този въздух е и силно канцерогенен, казва Николов. 

На противоположното мнение са институциите. От 2011 г. се изпълнява одобрена програма за ликвидирането и култивирането на тези утайници, посочва Тонка Атанасова, директор на РИОСВ – Бургас. Програмата се изпълнява с държавно финансиране, наследство от приватизационния договор с „Лукойл Нефтохим“. Крайният срок за изпълнение е 2020 г., но до края на тази езерата трябва да бъдат ликвидирани, добави тя.

„Извършва се по наредба за изземване на нефтен шлам и закриване на шламовите полета“, казва Атанасова.

Тя е категорична, че нови отпадъци в тях не трябва да се изхвърлят.

Не на това мнение е Стефан Петров от Организацията за закрила на българските граждани. Наскоро той, инж. Димитър Николов и общинският съветник от СЕК Константин Бачийски посещават нефтените утайници. Вонята се усеща отдалеч, разказва Стефан Петров:

„Някакъв човек, който видяхме там, ни каза, че продължават през седмицата да идват камиони и да изхвърлят боклуци. Има няколко езера. Най-голямото е с дълбочина 6 – 7 метра“, казва Петров, който илюстрира и с видео видяното. 

Той и съмишлениците му се притесняват, че отровата се просмуква в почвата, мръсотията може да отиде към Мандренското езеро и към Черно море, а изпаренията - към Бургас.

Опасност за защитената местност „Пода“ няма, казват от Българското дружество за защита на птиците, които се грижат за нея. Петър Янков посочва, че утайниците са там от десетилетия. Самата местност е на повече от километър, но ако има някакво замърсяване, то ще се види по флората, фауната, ще се промени и цветът на водата, казва Янков. 

Към този момент от МОСВ не са изразили становище по подадения до тях сигнал.