Лятната резиденция на властта "Евксиноград", от 1 август затваря врати за редови клиенти, тъй като започва депутатската ваканция.

60 народни представители от всички парламентарни партии са резервирали места в хотелите, вилите и бунгалата, пръснати из затворения комплекс с 550 дка парк.

От 3 август край брега ще си почива премиерът Бойко Борисов, пише в. "Труд".

По традиция министър-председателят и президентът никога не се засичат на почивка в "Евксиноград", защото винаги отсядат в "Слънчевото бунгало" на самия плаж.

Кокетната еднофамилна къщичка има собствен басейн, барбекю и дори асансьор. Наемът на нощ е 700 лв.

Вероятно Борисов ще отмаря там поне до Деня на Варна – 15 август.

Президентът Румен Радев още не е направил резервация, но в резиденцията с нетърпение го очакват, защото бил запален по подводния риболов, а в морето в района условията за това хоби са идеални.

Уловът пък може да се приготви направо на барбекюто в “Слънчевото бунгало”. То е най-скъпият обект в резиденцията.

С 600 лв. на вечер го доближава само вила "Чинар", мезонетът във Фердинандовата къща е 550 лв., а вила "Кипарис" – 500 лв.

По-народни са цените на нощувките в любимия на Тодор Живков хотел "Тунела", откъдето се разкрива прекрасна морска панорама. Малкият апартамент там струва 150 лв., колкото и бунгало до плажа. Ако в него обаче има сауна, цената скача двойно.

Най-евтини излизат стаите в хотел "Манастира" и вила "Магнолия" – 130 лв. Цените са малко по-ниски през май и юни и след 1 септември, когато ВИП-базите са достъпни за обикновени туристи.

Потопени в природата са и резервиралите лятна ваканция в Шабленската резиденция, която също бе ремонтирана наскоро. Кацнал между плажа и езерото в пълната с редки птици и растения защитена местност, комплексът е идеален за антистрес почивки. Стая в основната му част – "Добруджански двор", в пика на лятото е 100 лв., като в цената влизат 2 закуски и интернет. Мястото бе любимо на бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски. Комплексът е реплика на описания от Йордан Йовков "Чифлик край границата" – с харман и типичните лоза, чимшир, орех и смокиня в двора. Романтични са и вилите "Море", кацнали до плажа. Подходящи са за 4 души и се дават за 450 лв. на вечер.