Само за две седмици над 65 000 домакинства у нас са кандидатствали за помощта за отопление за предстоящата зима, която тази година е в размер на 365 лева за целия отоплителен сезон. Това съобщават от Агенцията за социално подпомагане. В ход е и кампанията за отпускане на еднократната помощ за първокласници, която ще обхване семействата на 46 хиляди деца. Сроковете за двете кампании изтичат през октомври.

За новия отоплителен сезон домакинствата с право на енергийна помощ ще я получат в увеличен размер - по 73 лева месечно или общо за петте месеца - 365 лева.

От Агенцията припомнят, че увеличеният размер на пенсиите и на месечните помощи за деца с трайни увреждания от юли няма да се отразят при определяне на минималния доход за достъп до това подпомагане.

От постъпили над 65 000 заявления за помощта, са издадени заповеди за отказ на 270 лица. Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври.

Колкото до помощта за първокласници, която и през тази година е в размер на 250 лева, до момента за нея са подадени малко над 11 хиляди заявления. Парите са отказани на 108 семейства, няма издадени заповеди за отпускане на помощта в натура, което се случва когато родителите са непълнолетни, не полагат нужните грижи или не използват помощта по предназначение.

Крайният срок за кандидатстване е 15-ти октомври. През миналата учебна година помощта беше отпусната на 44 849 деца, записани в първи клас.

За този период семействата на 89 деца бяха санкционирани заради това, че децата им не са постъпили в училище или че са направили повече от 5 неизвинени отсъствия за три поредни месеца. Родителите са върнали на държавата помощи в общ размер от 13 367 лева.