Технология, позволяваща да бъдат редактирани гени в човешки ембрион, за първи път е използвана в САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на "Текнолъджи ривю".

Изследователи от Орегонския университет за здраве и наука в Портланд смятат, че са поели по нов път с оглед на големия брой използвани ембриони и демонстрирайки, че е възможно безопасно и ефикасно да се коригират дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания.

Нито един от ембрионите, използвани в изследването, не се е развивал повече от няколко дни.

Изследването включва използването на спорната технология CRISPR, която според поддръжниците ѝ открива нови възможности пред генната медицина със способността да променя гени бързо и ефикасно.

Технологията CRISPR-Cas9 действа като "молекулярна ножица", която избирателно изрязва нежелани участъци от генома и ги подменя с нови.

Доскоро САЩ бяха сред противниците на технологията. Редица други страни са подписали споразумение, забраняващо практиката, поради опасения, че тя може да се използва за създаването на т.нар. "дизайнерски бебета".

Подобни изследвания, с противоречиви резултати, досега са публикували китайски специалисти.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде "безотговорно" да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели - например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпросни, свързани с нейната безопасност и ефикасност, припомня агенцията.

По-рано през годината експертите от САЩ обаче "смекчиха" позицията си относно редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони.

Според публикуван през февруари доклад на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки "реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне".