1000 лева глоба и за 3 месеца да бъде отнемана книжката на шофьори, които карат в аварийната лента. Това предложение на БСП прие транспортната комисия на парламента снощи на първо четене. 

Стотици нарушения бяха забелязани в аварийната лента на Тракия при двете катастрофи, които станаха на магистралата последните два уикенда, като каращите в първата лента дори предизвикаха произшествия. Стотици снимки на нарушители бяха публикувани във Фейсбук, а шофьори масово се възмущаваха как се кара в нарушение на закона и то пред КАТ. 

Всъщност идеята е наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно. 

Началникът на КАТ Бойко Рановски, който присъства на заседанието на комисията, обясни, че няма предвидена глоба и наказание за каране в аварийната лента, а по думите му то е абсолютно равнозначно на карането в насрещното платно.

Комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Това означава, че книжка вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс.

Транспортната комисия дебатира и за наркотиците в кръвта на шофьорите и реши - пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им. Така ако шофьорът е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му.

Шофьорите спипани за каране под влияние на наркотици ще могат да изберат дали да им бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор или кръвна проба.

Промените на транспортна комисия ще се гледат през септември след лятната отпуска на депутатите.