Колата на трупчета, ако не я регистрираш до 2 месеца след покупката

10-и клас ще е минималният образователен ценз, необходим за кандидатите да вземат шофьорска книжка. Това решиха вчера народните представители от транспортната парламентарна комисия при разглеждане между първо и второ четене на промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Светослав Иванов от ГЕРБ и други депутати.

В момента според изискванията желаещите да получат документ за правоуправление на автомобил трябва да имат най-малко основно образование. Допреди 2 години това беше завършен 8-и клас, но според сега действащата рамка е 7-и клас. Подобни промени бяха въведени още преди 2 години в Закона за предучилищно и училищно образование, според който те трябваше да влязат в сила чак през 2022 година. С новите изменения на Закона за движение по пътищата правилата обаче ще влязат в сила още с неговото гласуване и обнародването му в Държавен вестник. Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка.

„Идеята не е лоша и е хубаво да се вдигнат критериите“, коментира Георги Свиленски от БСП, който е зам.-председател на комисията.

Според вносителите на предложението, начело с Милена Дамянова от ГЕРБ това ще накара децата да останат повече време в училище.

Народните представители коментираха още, че при създаването на новия закон трябва да се потърсят данни и за това колко младежи завършват 7-и клас и колко 10-и клас с цел да се види дали ще има ощетени от тази поправка.

Депутатите се спряха и на купуването на фалшиви книжки. Иванов изрази мнение, че посредством създаването на т.нар. бели стаи, в които се провеждат теоретичните изпити, вече не могат да се вземат толкова лесно незаконни документи. Иванов посочи още, че след като са започнали работа, няма данни за манипулация на системата. Допълнително контролът ще бъде засилен и след въвеждането на т. нар. бели автомобили, в които ще бъдат провеждани практическите изпити.

Въвеждане на служебно прекратяване на регистрация на МПС, ако 2 месеца след прехвърлянето не е пререгистрирано от новия собственик, гласуваха още депутатите. На по-различен режим ще подлежат само колите, внасяни от търговци на леки автомобили.