Оранжев код за обилни дъждове и гръмотевици е обявен за осем области в Централна България, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Русе, Търговище, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

Жълт код за обилни дъждове и гръмотевици е обявен в шест области - Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол и Бургас.
 
Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, на места значителни по количество, с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-съществени ще са количествата в Рило-Родопската област. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°. През нощта срещу петък валежите, главно в Източна България, ще продължат.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месец юли, вечерта ще започне да се повишава. В планините облачността ще е значителна. Ще бъде с превалявания и гръмотевични бури. Значителни количества ще има в Рило-Родопската област и в Централна Стара планина. Ще духа силен, временно бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 12°.

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачността. На много места ще превалява дъжд, ще има и гръмотевични бури. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 27-29°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.