Животновъди от цялата страна се обявяват срещу заповедта на министъра на земеделието и храните за разпределението на извънредната европейска помощ за 2016 г. Според тях документът е в ущърб на малките и средни стопанства и дава предимство на големите. Седем животновъдни асоциации изпратиха протестна декларация до земеделския министър и до председателят на комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание, предава БНТ.

Председателят на една от живтоновъдните асоциации посочи, че според заповедта на земеделския министър европейската помощ ще се дава в зависимост от броя на животните. А парите ще се изплащат според големината на стадата. Животновъдите смятат, че така ще бъдат ощетени земеделските стопани които отглеждат по-малко животни.

„Най-добре ще бъдат тези хора, които имат над 1000 бройки животни, пък тези които имат до 100 бройки ще везмат по 20 лв. Говорим за кравите, пък за овцете е още по-ниска е ставката - 4-5 лв. нещо такова беше което е смешна сума. Само си представете, особено за хора, които са със стартиращ бизнес", коментира Румен Стоянов, председател на Асоциацията на автохтонни породи овце в България.

Стопаните, които отглеждат от 200 - до 500 животни, са притеснени, че средствата няма да им бъдат достатъчни дори за изхранване.

От министерството посочиха, че с цел намирането на максимално балансирано решение за подпомагане ще бъде направен повторен анализ.

Министър Румен Порожанов е насрочил през следващата седмица Консултативен съвет по животновъдство, за да бъдат изслушани отново предложенията на бранша и ако бъде постигнато съгласие за допълнителни мерки, заповедта за европейската помощ може да бъде променена.