По време на днешното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация по повод на протестните действия, провели се пред Съдебната палата в Пловдив на 14 февруари 2014 г., съобщи Фокус.

В декларацията на ВСС се посочва: „На 14 февруари в гр. Пловдив пред сградата на Съдебната палата се проведе митинг на граждани, последван от шествие по улиците на града. В същото време състав на Апелативен съд Пловдив разглеждаше гражданско дело с предмет спор за собствеността на „Куршум джамия” в гр. Карлово и страни Мюсюлманското изповедание (Главно мюфтийство) и Община Карлово. Без да отрича правото на гражданите на мирни събрания (Чл. 43 ал. 1 0от Конституцията на Република България), ВСС намира, че протестът премина във форма на пряк натиск по отношение на съда. Такъв натиск е недопустим, независимо от декларираните цели на неговите организатори. ВСС с тревога отбелязва, че подобно публично събиране се провежда за втори път пред сградите на съда в Пловдив, а последвалите събития по улиците на града на 14 февруари доведоха до груби нарушения на обществения ред. ВСС напомня, че съдът прилага законите, но не ги създава. В този смисъл работата на съда не може да бъде използвана за реализиране на политически цели, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите. Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така-върху конституционния ред. Такъв натиск не може и няма да бъде толериран”.

Животът ни ще бъде по-добър, ако се разбираме и се обичаме. Тези думи скандираха младежи от различни етноси в Пловдив, между които роми и турци пред Джумая джамия тази сутрин, точно под счупените стъкла на храма. „Нека да бъдем по-толерантни един към друг, да се разбираме повече, да бъдем по-добри, да се усмихваме, да се разбираме и се обичаме”, скандираха младите хора и подаряваха кокичета, минзухари и зюмбюли на минувачите.

Според участниците в днешния флашмоб пред Джумая джамия през пролетта, която идва, трябва да има повече разбирателство, да не се делим на етноси, а да разбираме различията. Според младежите България е прекрасна страна и животът в нея ще е по-добър, ако има разбирателство между хората. „Искаме да покажем, че младите хора не са агресивни, не мразят другите, те са тези, които трябва да дадат цивилизован отговор на агресията, която бе показана преди дни тук, в Пловдив”, каза Момчил Баев, национален координатор по програмата „Младежта е толерантност”. Според него младите хора трябва да прегърнат идеята, че културното многообразие е богатство.

Всички присъстващи на днешната акция „Животът е като огледало: ако се усмихнеш, ще получиш усмивка” са доброволци, които са се заели с нелеката цел да се стимулира диалог между етническите групи и религии, за да живеем спокойно заедно. Децата са от различни етноси, от различни училища, между тях има и студенти.
Кампанията се проведе в шест областни града в страната едновременно - Пловдив, Благоевград, Шумен, Велико Търново, Благоевград и Враца.

Футболните фенове се разграничиха от погрома на Джумая джамия по време на петъчния протест в Пловдив. Разграничаваме се от това, което се случи пред Джумая джамия, каза Велин Терзиев, от ФК „Локомотив - Пловдив” и член на Сдружението на футболните привърженици. По думите му разследването, което се извършва, ще открие виновниците за погрома на джамията.

Феновете смятат, че е имало внедрени политически елементи, които са провокирали хулиганските прояви, за да се измести фокуса от това, което е изкарало хората на улицата. За разлика от тези, които обвиняват феновете в погрома, те няма да хвърлят празни обвинения, а ще говорят, когато приключи разследването, каза Терзиев. Факт е, че няма нито един арестуван от Пловдив. Никой не е целял етническо напрежение, целта на тези протести е срещу изопачаването на историята и заграбването на български земи, добави Терзиев.

Футболните фенове внесоха в Общински съвет в Пловдив Декларация срещу геноцида на Турция срещу българския и арменския народ. Декларацията е подписана от всички клубове - както пловдивските, така и на Левски и ЦСКА. Тази декларация вече е приета от Общинския съвет в Карлово, предстои да бъде гледана и от Общински съвет в Стара Загора.