Заради сборните групи в градините заразата шари наред

Бум на варицела отбелязват епидемиолозите в страната, а причината се оказва липсата на ваксина у нас. Макар и заболяването да се проявява целогодишно, характерното за него, е че е най-разпространено през пролетта, но сега се забелязва и много заразени през лятото, съобщиха педиатри. Оказа се, че наблюденията им съвпадат напълно с данните на епидемиолозите от районните здравни инспекции в страната, установи проверка на „Монитор“.

От общо 135 дихателни инфекции в София за седмица, 120 са от варицела и 11 от скарлатина. Във Варна за пет дни заболелите от тези инфекции са съответно 30 и 4, а в Силистра те са 20, като всички са от варицела. Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната.

Педиатри предполагат, че една от причините са сборните групи в детските ясли и градини през лятото, където

според тях санитарният контрол не е достатъчен.

Според завеждащия детското отделение в Специализираната инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров причина за високата заболеваемост е в липсата на ваксина срещу варицела в нашата страна.

Причината е, че тя не е регистрирана в България. Нашата страна е единствената държава в Европейския съюз, в която ваксината не е регистрирана, затова фирмите производителки не я внасят и в резултат на това тази имунизация не е включена в задължителния имунизационен календар. Така обясни проблема доц. Атанас Мангъров. Тромавата директива на ЕС, за да бъде регистрирана ваксина в страна членка, предвижда тя трябва да бъде пререгистрирана отново и във всички останали държави от Евросъюза, поясни той.

По думите му здравните ни власти не са съобразили

да направят въпросната регистрация преди влизането ни в общността.

Родителите обаче не могат да я внесат за децата си от Гърция, Румъния и дори от Македония, където тя се продава.

Ваксината е жива и е на специален транспортен режим, коментираха лекари. Слагат се две дози и педиатри не биха се наели да я поставят, след като не са наясно как тя е доставена.

Между 30 000 и 40 000 пипват болестта у нас всяка година. Повечето от тях са децата. Усложненията до които може да се достигне при неправилно лечение са варицелен енцефалит в мозъка, от какъвто почина момченце през зимата и редица белодробни заболявания, включително и вътрешни абцеси.