Десетки военнослужещи от украинските вътрешни войски, охраняващи киевската улица „Грушевски” се предадоха в плен на самоотбраната на площад „Независимост”, съобщи УНИАН.

Военнослужещите поискали в замяна гаранции за тяхната сигурност. Пленени са редови военнослужещи, сред тях няма офицери.

Насилието, което избухна в четвъртък в Киев, е „преднамерена провокация” на властта срещу мирните демонстранти. Това заявиха днес тримата лидери на опозицията в общо съобщение, предаде AFP.

„Подновяването на сблъсъците на площад „Независимост” по време на обявеното примирие е преднамерена провокация на властта”, заявиха опозиционните лидери, след като 25 демонстранти и 1 полицай загинаха днес.

Броят на жертвите в центъра на Киев продължава да расте. Битката между протестиращи и служители в спецчастите „Беркут“ продължава. Силите за сигурност щурмуват площада.

Държавните служители са евакуирани от основната сграда на украинското правителство, която се намира в близост до мястото на сблъсъците на площад „Независимост”. Говорител на кабинета заяви, че всички служители са изведени от сградата заради напрегнатата ситуация.

Депутатът от украинската опозиционна партия „Баткивщина” съобщи, че всички съдилища в Киев се затварят. „Всичко това става по указание отгоре. Това вече не е извънредно положение, а фактически се повтаря ситуацията от 30-те години на миналия век, когато са съдили невинни хора без право на защита направо в казармите”, заяви Петренко.