България се обявява против всяка форма на ескалация на напрежението и външна намеса в дипломатическия скандал около Катар. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с катарския си колега Абдула бин Халифа ал Тани, проведен във вторник, предава информационна агенция Regnum. 
„Стабилността в района на Персийския залив има важно значение за България и Балканския полуостров. В тази връзка ние ще приветстваме и поддържаме всеки опит за решаване на кризата с мирни и дипломатични средства“ , подчерта още Борисов. 
Руската агенция напомня, че в началото на юни, Саудитска Арабия и нейните съюзници Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства прекратиха своите дипломатически отношения с Катар, обвинявайки Доха в поддържане на терористични групировки и близки връзки с Иран. Четирите страни предадоха списък с искания до Катар, сред които са скъсване на отношенията с Иран и закриване на телевизия Al Jazeera, както и преустановяване на военното сътрудничеството с Турция. Катар отхвърли всички обвинения.