Най-малко 547 момчета от известния германски католически хор в Регенсбург са станали жертва на физическо и сексуално малтретиране, включително изнасилвания, между 1945 г. и началото на 90-те години на миналия век, твърди огласеният днес окончателен доклад от разследването на аферата, цитиран от Франс прес и ДПА. 

Около петстотин деца от баварския хор "Регенсбургер домшпацен" ("Врабчетата от катедралата в Регенсбург") са били подложени на физически посегателства, а 67 - на сексуално насилие, включително изнасилвания, каза адвокат Улрих Вебер, упълномощен от Католическата църква да хвърли светлина върху избухналия през 2010 г. скандал.

Тези числа надхвърлят значително оповестените в междинен доклад през януари 2016 г. данни за 231 жертви. Почти година по-рано - през февруари 2015 г. - местните католически власти признаха само за 72 деца.

Посегателствата са имали различна форма - от лишаване от храна, през бой до сексуално насилие. Повечето случаи обаче са с изтекла давност и 49-те предполагаеми извършители няма да бъдат съдени, но всяка от жертвите ще получи до 20 000 евро обезщетение.

Бившите хористи описват пребиваването се в училището към световно известния хор с хилядолетна история като затвор, ад или концентрационен лагер, като най-лошия период в живота си, белязан от страх, насилие и отчаяние, заяви Вебер.

Аферата се отнася за злоупотреби, извършвани във време, когато хорът е бил ръководен от брата на бившия пала Бенедикт Шестнайсети, Георг Рацингер, между 1964 и 1994 г. Георг Рацингер, който сега е на 93 години, твърди, че не е знаел за сексуалните посегателства.

Според Улрих Вебер обаче братът на бившия папа е бил наясно със случващото се, но си е затварял очите. В хора изглежда е господствал принципа на мълчанието в името на запазването на авторитета на институцията, отбеляза той.