Според учените това ще накара хората да спрат да пушат

Цигарите могат да увредят сериозно синусите на пушача, но симптомите отшумяват 10 години след като човек се откаже от вредния навик, предаде агенция ЮПИ. Учените вярват, че откритието им ще мотивира пушачите да спрат цигарите.

"Ако пациентите ми кажат, че пушат, сега имам пряко доказателство, че същите симптоми, които ги карат да се чувстват зле, се изострят, ако продължават. От друга страна, можем да бъдем оптимисти, защото имаме доказателства да твърдим, че отказът на цигарите ще подобри нещата след около 10 години", каза ръководителят на изследването доктор Ахмад Седагхдат.

Хроничният ринусинузит води до болки в лицето, лош сън и затруднения при дишането, поради запушване на назалните и синусните канали. Пушенето пречи на лигавицата на носа да изчисти слузта. То също така дразни синусите, причинявайки подуване и възпаления, както и промени в здравословния състав на бактерии в носа.

Изследванията бяха направени сред 103 бивши пушачи с хроничен ринусинузит и 103-ма души със заболяването, които никога не са пушили. Пушачите имат по-тежки симптоми и използват повече антибиотици и кортикостероиди за излекуването на инфекциите на синусите и за ограничаване на възпалението, в сравнение с непушачите.