Отскоро светът има нов мега богат милиардер. И той, без изнeнада, е от Китай. Впечатляващото е, че е натрупал огромно богатство само за година. И докато преди година е притежавал състояние от „едва” 4 млрд. долара, то към днешна дата вече се оценява на 28 млрд. долара. Кой е този мистериозен милиардер и от къде идва неговото състояние?

Става дума за Уанг Уей, който в началото на 90-те години е само един младеж с ван и мечта. Баща му, преводач в китайските военно-въздушни сили, му дава назаем 20 000 долара, за да стартира собствен бизнес. Така през 1993 г. Уанг Уей поставя началото на куриерската си фирма SF Express с малък офис в квартал Мон Кок на Хонконг. Уей тайно разнася куфари и раници през южната граница на Китай и изпълнява доставки с колата си по малките крайни улици на Хонконг. Защото в онези години частните куриерски услуги в Китай са незаконни.

Пробивът за Уанг идва през 2003 г., в разгара на епидемията от вируса SARS. Авиокомпаниите са принудени да ограничат полетите си и предприемачът влиза в действие. Някак успява да се сдобие с лиценз за чатърни полети. Това позволява на SF Express да изпълнява доставките си навреме – нещо, което в този момент никой друг в Китай не успява.

В тези години е разцветът на куриерските услуги в Китай, въпреки че правителството легализира частния бизнес едва през 2009 г. Но действията на Уанг по време на кризата изтласкват SF Express като най-добрата и надеждна куриерска компания в страната.

Днес SF Express е наричана  „китайската FedEx”. Компанията расте значително в последните години, предимно заради значителния бум в онлайн търговията (и в частност заради успеха на Alibaba – най-голямата онлайн платформа за пазаруване).

Днес SF Express прави доставки до 50 държави и има над 117 000 служители, 15 000 превозни средства и 31 самолета.

През февруари т.г. компанията обяви и планове да построи собствено летище в централния китайски град Еджоу. Очаква се то да е готово през 2020 г.

Заради успешното първично публично предлагане на компанията и нарастващата стойност на акциите й, само за последната година богатството на 46-годишния Уанг Уей е нараснало с 489%. Със състояние от 28 млрд. долара, той е третият най-богат човек в Китай след собствениците на конгломерата Dalian Wanda Уанг Дзиенлин и на онлайн гиганта Alibaba Джак Ма. Заради прогнозите разцветът на куриерските услуги в Китай да продължава със значителни темпове, нищо чудно скоро Уанг Уей да е и най-богатият китаец.

Източник: сп. "Икономика" - бр.74