Лицензът на обществения мултиплекс, който бе създаден, за да разпространява ефирно програмите на на БНТ и БНР, е бил отнет тихомълком от Комисията за регулиране на съобщенията.

Това е станало още преди месец, но никой не е разбрал, тъй като ведомството на несменяемия шеф на КРС Веселин Божков не е благоволило да уведоми за решението, а го е публикувало на ненамираемо място на сайта си.

Мотивът за отнемане на лиценза на компанията "Фърст диджитъл" е "системно неплащане на държавни такси". Става дума за натрупан дълг в размер на 129 116,67 лева.

Ведомството на Веселин Божков даде обществения мултиплекс уж на латвийската компания "Хану про" при скандална процедура през 2010 година. Още тогава се знаеше, че реално зад сделката стои банкерът Цветан Василев. Така скоро след получаването на лиценза правата върху него бяха прехвърлени на компанията с офшорна собственост "Фърст диджитъл".

Още от края на миналата година БНТ е прехвърлила цифровото си ефирно излъчване на БНТ1, БНТ2 и БНТ HD към НУРТС диджитъл, компания, която е част от групата на БТК.