Изследвайте се за хепатит С, призоваха лекари, които представиха на пресконференция в БТА резултати от използването на революционни медикаменти. Повод за призива да се изследваме, е Световният ден за борба с хепатита.

Ежеседмично се откриват по 50-60 нови болни. Д-р Елена Тотева от НЗОК припомни, че преди 2016 г. само болните с напреднал стадии на чернодробно увреждане можеха да се лекуват безплатно у нас. След март 2017 г. всички пациенти с вирусен хепатит подлежат на терапия.

До края на май 2017 нови 575 души са били на терапия. Това са над 30% повече пациенти, за което Касата заплаща същата сума за лечение, това е станало чрез договорените отстъпки на лекарствата, отчете д-р ТотеваПри новите медикаменти има висока ефективност на излекуване на пациентите, отчете тя.

"Хепатит С е болестта с най-кратка история в историята на медицината. През 1989 г. е открит вирусът, през 2014 г. стана възможно болестта да е излекувана за кратък срок", заяви д-р Йордан Генов от Гастроентрологията на ИСУЛ.

Той поясни, че хепатитът не е единствен, има цяло семейство от вируси, които се повлияват от различното видове лечение.

Лекарят заяви, че вече медикаменти без интерферон може да излекуват пациентите. В България първоначално само болните в тежки форми са имали право на безплатно лечение. От март т.г. всички пациенти Хепатит С получават безусловно лечение, уточниха медиците.

Лекарите отчетоха, че в САЩ и в Германия имат най-голям брой лекувани пациенти в света от хепатит С. Те лекуват най-голям брой пациенти за 8 седмици - това е 2/3 от продължителността на болестта. Богатите държави добре планират разходите си, заяви Генов.

От 105 пациенти в техния клиничен център по гастроентрология с директно действащи агенти само 1 пациент не е излекуван окончателно, отчете д-р Генов.

Проф. Красимир Антонов от болница "Св. Иван Рилски" също отчете високи резултати на успешно излекуване на пациенти от хепатит С. От 127 успешно приключили пациенти - 100% в края на лечението са без вирусна инфекция. 96% имат трайно излекуване.

Това е седмата най-глобална причина за смъртност. Световната здравна организация (СЗО) има план да се намалят мащабите на заболеваемостта, заяви д-р Милен Околийски експерт в офиса на Световната здравна организация в България.

Вирусният хепатит е глобална заплаха - 240 млн. Души имат хепатит Б, 130 млн. живеят с вируса на хепатит С, отчете д-р Околийски. В Европа 14 млн. Души са имали хепатит Б, 14-15 млн. души с хепатит С.

98% от случаите за усложнения при хепатита се среща цироза на черния дроб или раково заболяване.

За да има устойчиви усилия, е нужен национален план за действие, заяви д-р Околийски. Всяка държава да дефинира собствените си цели да оценява усилията в реално време. Най-важното е ранното диагностициране на хората. В България има голям брой хора, които не подозират, че са заразени с хепатит Б или С, заяви д-р Околийски.

Най-застрашени са хора с рисково поведение, които употребяват твърди наркотици, обменят игли. Необходимо е да се осигурят минимум 200 комплекта за безплатно изследване годишно, да се говори за безопасен секс, каза д-р Околийски. Това са млади, сексуално активни хора, които употребяват интравенозни наркотици.

В Европа има повече смъртни случаи от хепатит, отколкото от ХИВ, допълни той.

Една от успешно излекуваните пациенти - Снежана Георгиева обяви, че след като през март падна ограничението за лекуване на по-леките случаи на хепатит, нейните показатели през юли са, че няма вируса в кръвта. Важна е профилактиката, каза жената, която случайно открила, че има хепатит С.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист", разказа, че човек 30 години е носил хепатит С без да знае. Той е бил заразен при кръвопреливане в детска възраст.

"Повишени чернодробни ензими не винаги означават, че човек е пил повече от 2 чаши вино вечерта. Трябва да се търси източника защо това е така. Често се оказва вирусен хепатит", каза д-р Хасърджиев.

Изследването на чернодробните ензими не е скъпо, увери д-р Хасърджиев. За 60 стотинки, а ако се договори с Касата, цената може да е и по-ниска, човек може да види нивото на ензимите си.

Тестовете не са диагноза, те показват, че организмът се е срещнал с вируса. Дали в момента се налага да се лекува, става ясно от втория тест.

Не можем да заместим държавата, докато няма скринингова национална програма, издирваме тези хора, за да стигат до лечение по-навреме, допълни д-р Хасърджиев.

За да призоват повече хора да се изследват, са измислили Фоторамка, с която хората и в социалните мрежи могат да агитират познатите си да се изследват за хепатит. Рамката ще бъде в парламента на 28 юли, когато се очаквадепутатите да се включат в кампанията за подкрепа и информиране на хората за хепатит.

Организират и журналистически конкурс за материал, посветен на скрининга под надслов "Свят без хепатит С". Той се провежда от 11 юли до 20 ноември.