Изследователи от швейцарския технологичен институт ETH Zurich създадоха изкуствено сърце, което може да е стъпка в нова посока за пациентите с трансплантация. Въпросното сърце е създадено от силикон чрез 3D принтер, съобщава The Local. То изглежда като истинско човешко сърце и функционира по сходен начин, гласи изявлението на университета.

390-грамовото изкуствено сърце има лява и дясна сърдечни камери, разделени от допълнителна камера, която се напомпва и изпуска чрез въздушно налягане, имитирайки по този начин помпеното действие на сърцата на хората. Новото устройство е разработено в рамките на проект, който обединява изследователи от Цюрих и Берлин, за да се съсредоточат върху подобрения на съществуващите кръвни помпи за пациентите със сърдечна недостатъчност.

Около 26 млн. души по света страдат от сърдечна недостатъчно, а освен това има недостиг на сърца от донори. Изкуствените кръвни помпи помагат на пациента да оцелее, докато бъде намерен донор или сърцето се възстанови, но техните механични части са податливи на усложнения.

Въпреки иновативността на силиконовото сърце, то може да издържи само около 3000 удара, което се равнява на между 30 и 45 минути, след което материалът не може да устои на напрежението.