Историческо постижение. Учени успяха да телепортират фотон в Космоса, съобщи Independent.

Преместване в пространството от този тип се случва на принципа на квантовото залитане, а не премества физически самия обект на разстояние. Вместо това информацията за дадена частица се прехвърля в друга точка в пространството - създавайки идентична репликация на обекта.

Сега този ефект за пръв път беше използван за дълги разстояния. Този успех на китайските изследователи може да намери цял набор от приложения - включително квантов интернет, който свързва различни части на света със скорост, която досега ни се е струвала невъзможна.
Досега експериментите се провеждаха само за малки разстояния поради проблеми с връзките-носители на информацията. Последните тестове обаче показаха, че учените могат да телепортират частици до спътник в Космоса. Това вероятно ще бъде начинът, по който такава телепортация ще работи на практика - изпращане на предмети в пространството и връщането им обратно.

Телепортацията вече се извършва сравнително често на Земята, където учените могат незабавно да пренесат информация за фотоните на малки разстояния. Но новото изследване се стреми да направи този ефект по-полезен и за обикновените хора.