Предлагаме прагът на плащанията в брой да бъде 5 000 лева и постепенно да намалее до 1000 лева. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от „Фокус“. Мярката вместо от 1 август 2017 г., както се предлагаше първоначално, ще влезе в сила от 1 януари 2018 г.

„Считаме, че балансът е 5000 лева. 3 000 и 1000 биха затруднили стопанския оборот“, обясни тя и допълни, че промените ще бъдат разгледани на заседанието на бюджетната комисия в четвъртък. „Всички знаем, че сивата икономика, освен всичко останало като ущърб на бюджета, разваля и средата за правене на бизнес. Когато правим стъпки за изсветляване на икономиката, все пак трябва да намерим баланса между това да стимулираме икономически активните субекти, и рестрикциите, които се предприемат с цел намаляване на сивата икономика, борбата с контрабандата и увеличаване на приходите в бюджета“, каза още тя.

В началото на юни кабинетът прие поправки в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, според които плащанията в брой над 1000 лв. ще бъдат забранени постепенно. От началото на 2018 г. таванът за плащания в брой трябваше да бъде намален от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. А през следващите години да има още две стъпки като кешовите плащания да бъдат ограничени съответно до 3 000 и до 1000 лв.