Спорът около изпълнението на клаузите от приватизационния договор на „Параходство български морски флот“ АД не спира. Вчера вицепремиерът Валери Симеонов изсипа поредната порция обвинения срещу братята Кирил и Георги Домусчиеви. Симеонов дори направи предположение, че дружеството е пред фалит, въпреки че за последните шест месеца са купени няколко нови кораба.

Днес мажоритарният собственик на БМФ Кирил Домусчиев отговаря подробно във Facebook  на всички обвинения, които вицепремиерът е отправял досега от ефира на различни медии.

По-долу поставяме пълния текст на коментара на Домусчиев.

С недоумение следя медийните изяви на Вицепремиера Валери Симеонов и неверните твърдения по адрес на „Параходство Български Морски Флот“ АД (БМФ) и мен лично. Задавам си въпроса какво цели с тази злонамерена атака?! Заема един от най-високите постове в България и следва да преценява и премерва думите, които изрича публично, защото формират не само обществени нагласи, но влияят и на имиджа, и работата на дружеството, както и на инвестиционния климат в страната. В тази връзка информацията, която разгласява, следва да бъде проверена поне от два надеждни и компетентни източника, както и да е съгласувана с юридически и вещи лица, а не да се позовава на клюки и неверни твърдения.

Ако той е новоизлюпен политик, който се опитва да трупа евтин рейтинг, то аз от 27 години съм в реалната икономика. Знам колко трудно се гради доверие по отношение на бизнеса, който развивам, по отношение на чуждестранните инвеститори, с които съм партньор и най-вече по отношение на десетките хиляди служители, с които работя всеки ден. Затова няма да му позволя да сипе лъжи с лека ръка заради негови лични амбиции.

Какви са последствията за мен и за компаниите ми от тази целенасочена злонамерена кампания няма нужда да казвам публично. Но искам публично да опровергая най-големите лъжи, които той изрече в последните седмици и по-долу ще се опитам да дам необходимата информация с прости думи, за да може лицето Симеонов да я разбере: 

Продажно арбитражно решение и продажен арбитраж 

Клеветническо твърдение, което не е аргументирано. Арбитражното решение е 53 страници, задълбочено и аналитично изследва иска. Това, което Симеонов не разбира и не чете го определя за продажно?! В решението са изложени исканията на ищеца и възраженията на ответника (Държавата), обективните факти по казуса, разгледани са приложените доказателства и най-вече подробно са изследвани двете извършени експертизи, въз основа на което Арбитражният съд, прилагайки Закона, е постановил арбитражното решение. За съжаление лъжите и клеветите на Вицепремиерът Симеонов са толкова много, че смятам да спра до тук. Симеонов е високопоставен представител на изпълнителната власт, вицепремиер по икономическата и демографската политика. Не му ли минава през ум, че всичките изказвания, цитирам дословно „продажно решение“, „позорно решение“, са вмешателство в работата на независимия български съд по висящо пред него дело.  Живеем в правова държава, чиято Конституция е закрепила разделението на властите. Изцепките му в качеството на представител на изпълнителната власт са повече от недопустими по време на един съдебен процес. Те представляват външни влияния и внушения, които пречат на българския съд да работи по съвест и убеждение.

Невярно твърдение, че няколко състава са се отказали от арбитражното дело – Ответникът (Държавата) е поискал отвод на председателя на Арбитражния състав и въпреки че не са били налице правни основания за това – арбитърът си е направил самоотвод, за да няма никакво съмнение относно валидността и компетентността на състава на арбитража, разглеждащ делото.

БМФ е фалирала компания 

Такава откровена лъжа! Кой би инвестирал 440млн. лева за покупката на едно дружество и би инвестирал още 570млн. лева в него (Симеонов може да провери справката от Агенция по приватизация)?! През тази и следващата година инвестициите ще надхвърлят 770млн. лева. Кой би инвестирвал в нещо, което ще фалира?! За десет годишния период ние ще преизпълним инвестициите заложени в приватизационния договор и ще свалим средната възраст на флота на 7-8 години (при поет ангажимент за 20 години). Домусчиеви за 27 години в бизнеса не са фалирали нито едно дружество, не са имали просрочие в плащане на заплати и кредити. Колко бизнесмени могат да се похвалят с това?!

Практиката кораб - офшорна компания не е измислена от господата Домусчиеви, а е наследена от времето, когато БМФ беше със 100% държавно участие в капитала. Това не е престъпно деяние, а утвърдена международна морска практика. БМФ е холдинг с много дъщерни компании собственици на съответните кораби. Всичко това е видимо в одитирания консолидационен отчет на дружеството. Всеки един нов кораб струва много пари, което налага ползване на външно финансиране. За съжаление, заради рейтинга и законодателството на Република България през последните 25 години трудно ще намерите чужда или българска банка, която да инвестира в български флаг. Вицепремиерът отговарящ за икономиката следва да се замисли в тази насока, ако има желание да изгради нещо, защото именно политиците са тези, които създават условията.

Твърдите, че сме скрапирали 40% от тонажа, който е бил обект на приватизацията през 2008г. Искам да коригирам - скрапирахме много повече, защото средната възраст на флота през 2009г. беше 25 години. Имаше кораби, които не отговаряха на международните конвенции и над 10 кораба на възраст над 40 години, които бяха опасни, както за екипажите , така и за околната среда. Това никъде не го споменава Симеонов, както и че ръководството на БМФ е успяло да свали средната възраст на флота на 8 години, при изискване под 20 години към края на приватизационния период. Не упоменава, че са инвестирани сериозни суми за закувуването на нови и модерни кораби, с които общия тонаж на оперирания от БМФ флот към днешна дата е над 1‘100‘000 тона бруто регистър, изцяло плаващ под европейски флаг. Това е общодостъпна информация, която може да се провери в официалната страница на БМФ в интернет (www.navbul.com ). В нашите заводи в България, САЩ и Италия също “скрапираме“ старо оборудване и заменяме с ново по-ефективно и съобразено с новите изисквания. Това не е престъпление, а нормална практика. Само за Симеонов е нещо нередно. Каква компетентност има Вицепремиерът по икономическата и демографската политика?!

Твърдението, че не е имало криза в шипинга (цитирайки доклад на ООН за Световната икономика)

Не е коректно да прави връзка между ръста на световната икономика и фрахтовия пазар в отделните сегменти на корабоплаването. Добре е да проучи какво се случи с корабостроенето в Китай, Корея и Япония през последните 3 години, защото е пряко свързано с възможностите и желанието на корабособствениците да инвестират. Колко български корабособственици фалираха?! Къде са украинските и румънските флотове?! Колко големи чуждестранни компании фалираха – Western Bulk, Hanjin Shipping, Korea Line, Sanko steamship, Eagle Bulk, General Maritime Corporation ....?! В нашия бизнес има само един „репер“ и това е “Baltic Exchange index”. Той ясно показва срива след 2008 година и последвалата криза в шипинга.




*БМФ оперира кораби в Handysize

Би трябвало да знае, че всеки пазар се движи по отношението между търсене и предлагане. Когато един бизнес в глобален мащаб е подготвен да отразява ръст на световната икономика от 4.5 - 6% и когато той падне на 2-3%  и имаме свръх предлагане на кораби е необходимо време,  за да се нормализират пазарните условия. Би трябвало Вицепремиерът по икономическата и демографската политика да е наясно, защото управлява не като мен компания на стойност около 1 млрд. лева, а цяла държава и носи отговорност.

Масови съкращения на плавателния състав

В Параходство БМФ не са правени масови съкращения. В момента на борда на корабите оперирани от дружеството има над 1600 български моряка и около 60 стажанта с европейско заплащане и плаващи на нови и модерни съдове, даващи им отлични и безопасни условия за работа. Извън тази бройка над 200 човека работят в администрацията на компанията. Твърдението за 124 човека работещи в Параходство БМФ е силно манипулативно!

Председателят на Моряшкия синдикат е в Управителния съвет на фирмата купувач

Поредната лъжа на Симеонов! Да, той е в Управителния съвет, но на Параходство БМФ. Това беше ангажимент поет преди подписване на приватизационния договор в сградата на Агенция за приватизация по време на срещата с КНСБ през 2008 година. До ден днешен спазваме тази договорка и европейските практики - представителите на работниците да участват във взимането на решенията  и не случайно те ни подкрепят!

Относно приватизационната процедура на Параходство БМФ

Неверни твърдения от Симеонов разкриващи пълна неяснота за приложената от Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) вид процедура, одобрена от Народното събрание като Стратегия за приватизация на Параходство БМФ. Процедурата е на 2(два) етапа. От 23 фирми купили документацията за участие, само 3 фирми подадоха документи.

Освен крайният купувач - българо-немският консорциум, другите две фирми (гръцка и кипърска) не подават необходимата документация съгласно Стратегията. Къде са френската и холандската фирма, за които говори Симеонов?! Може би в сънищата му! Трябва да се вземе предвид и Стратегията за приватизация на БМФ и самата процедура беше готвена  и мина обществено обсъждане в продъжление на около година. Всички заинтеросовани страни имаха достатъчно време да изготвят и подадат оферти.
Безмислено е да опровергавам всеки ден произволните твърдения на Симеонов. Очевидно е, че той това цели – да ме провокира с лъжите си да говоря, а след това, използвайки удобната форма - правото на отговор, да измисля нови фалшиви новини. Целта е този омаьосан кръг  с омаскаряването да продължи достатъчно дълго.

Аз и Параходство БМФ ще преживеем откровените му лъжи и клевети, но от действията му ще страдат и други български компании и инвеститори. Дано не съм лош пророк!