С 24 гласа "против" и 72 "въздържал се" парламентът отхвърли предложените от БСП промени, свъзрани със семейните помощи за деца.

"За" бяха 84 народни представители - от БСП, ДПС и "Воля". В ГЕРБ гласуваха "против" и с "въздържал се".

Проектът предвиждаше еднократната помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и парите да се отпускат не само за 1-ви клас, но и за учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. 

За учебната 2016 - 2017 г., както и за предходните три, помощта е 250 лв. При запазване на този размер за учебната 2017 - 2018 г. допълнителните средства, нужни за тази мярка, ще са около 30 млн. лв., които могат да бъдат осигурени в рамките на преизпълнението на бюджета и от налични резерви, без актуализация, са пресметнали социалистите.

Георги Гьоков, един от авторите на законопроекта, аргументира промените с нарастващата бедност у нас - през 2016 г. линията на бедност е 308 лв., при което под прага е било 22, 9 на сто от населението на страната. 

От анализите на НСИ и индикаторите за бедност и социално включване се вижда, че образователното равнище има съществено влияние върху риска от бедност, добави той. 

Най-голямото нарастване на риска от бедност през 2016 г. в сравнение с 2015 г. е при семействата с деца с един родител. През миналата година 32 на сто от децата до 17 години са изложени на риск от бедност, продължи депутатът. 

И цитира още статистика - относителният дял на децата с материални лишения е 51 процента, 43 на сто от децата нямат екипировка за игри навън, всеки две от пет деца не могат да си купят книга, извън учебните помагала. 

Това нашите деца ли са, ние страна от ЕС ли сме, много деца отпадат от образователната система заради липса на средства на родителите, обърна се към мнозинството Гьоков. Той обвини ГЕРБ в липса на социална чувствителност.

От ГЕРБ отговориха, че в предложения законопроект, който бил популистки, не става ясно защо точно до 4 клас трябва да се разширят помощите. Повече деца напускат училище от 5 до 12 клас, отколкото от 1 до 4-ти, на първо място защото семействата им заминават зад граница, а не толкова заради липса на средства, посочи Клавдия Григорова-Ганчева. Трябва да има разчети за сметка на кои разходи може да се направи този ход, отбеляза тя. 

Колежката й Снежана Дукова добави в подкрепа, че отпадналите от училище деца от 2004 г. до 2008 г. са около 29 хиляди, от 2009 г. започват прогресивно да намаляват. 

Миналата седмица на заседание на Министерския съвет премиерът заяви, че ще правим магистрала на знанието, че приоритет е знанието - за пръв път целите на управляващи и опозиция съвпадат, припомни Христо Проданов от групата на социалистите. 

Подаръци ще има за всички от сърце, подаръци ще има, но не от БСП, коментира, интерпретирайки известна новогодишна детска песен, Искрен Веселинов от Обединените патриоти /ОП/ предложението на левицата.

Националистите са против да се делят семействата на такива, които минават с 10 лв. линията за помощи, и такива, които получават с 10 лв. по-малко. Трябва всички деца да имат равен старт, е позицията на ОП. 

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов /ДПС/ подчерта, че проектът е опит за предотвратяване на ранното отпадане на деца от системата на образование, но се съмнява тези 250 лв. да решат проблемите на учениците. Убягва ни комплексният, интегрираният подход , обърна внимание той. 

По думите му, трябва да бъде решено също дали подпомагането да е еднакво за всички или диференцирано, защото една трета от разходите на държавата са за социално подпомагане и грижи. Нужен е надпартиен подход, призова Адемов.